3 minute read

Whiskyprovning, del 1

I den här artikelserien hade jag tänkt skriva några rader om whiskyprovning – alltså att åka och prova på olika sorters whisky – precis som en vinprovning, fast godare. Visst älskar jag att ta ett glas whisky ensam hemma framför en brasa eller medan jag läser en bra bok. Jag tycker också att det är festligt att bjuda över polarna, spela poker eller kolla på en fotbollsmatch medan man njuter av några glas whisky tillsammans. Men oavsett om man åker och köper upp sig utomlands eller på en kryssning med Stena Line, så är det svårt att inhandla alla sorters whisky som man är sugen på att testa. Jag skulle heller inte ha plats med alla flaskor hemma …

Dessutom kanske man inte har lust att chans och köpa en flaska för flera tusen kronor som det sedan visar sig att man inte tycker om. Då kan det vara en riktigt bra idé att gå på whiskyprovning. Då kan du hitta dina favoriter som du sedan kan köpa och ha hemma! I längden blir det både billigare och då får möjligheten att dricka fler olika sorters whisky. Därför ska jag alltså ge lite tips på olika whiskyprovningar i Sverige!

Whiskyprovning på Systembolaget

Visste du till exempel att du kan gå på whiskyprovning på systembolaget? Det här är såklart ett perfekt sätt att prova på Bolagets sortiment så att du vet vad du gillar på deras hyllor. Personalen på Systembolaget åker regelbundet på utbildningsresor där de testar och lär sig mer om olika spritsorter. De kan därför en hel del om whisky. Hur whiskyprovningarna ser ut skiljer sig lite åt från Bolag till Bolag, men tanken är att det ska finnas provningar speciellt riktade mot nybörjare inom whiskyns vackra värld, men även till de lite mer rutinerade whiskykännarna. Provningarna på Systembolaget ska också hålla på i cirka två timmar så att du får tid att prova flera olika sorters whisky.

Mitt i centrala Göteborg kan du med andra ord gå på exklusiv whiskyprovning på Systembolaget i Nordstan. Så även på Systembolaget på Drottninggatan i Stockholm eller i Uppsala på Dragarbrunnsgatan. På det sistnämnda håll bland annat en whiskyprovning den 21 november 2018. Alla provningar sker efter stängning och bokas online.

Whiskyprovning i Gamla Stan, Stockholm

Om du bor i huvudstaden kan jag rekommendera att gå på whiskyprovning i Gamla Stan. Där håller nämligen Ardbeg Embassy en utmärk tillställning där deltagarna får möjlighet att testa flera olika goda sorters whisky. Under provningen serveras även middag som passar utmärkt tillsammans med whiskyn. Gamla Stan och whisky är en perfekt kombination och de anrika lokalerna kryddar faktiskt whiskyn med lite extra karaktär. Under provningen rekommenderas man att testa upp till 6 whiskysorter – och ingen av dem kommer att lämna smaklökarna oberörda. Beroende på hur stort sällskap ni är, så varierar priserna mellan 2000 till 3000 kronor.

Den här första artikeln var bara ett provsmak på vad som komma skall. I nästa del av artikelserien fortsätter vi att gå på whiskyprovningar. Då besöker vi bland annat Mackmyras och Box Destilleris egna whiskyprovningar! Att gå på de stora svenska whiskyproducenternas egna provningar är nästan ett måste för alla svenska whiskyälskare!