3 minute read

Whiskyglas

Ja, oavsett vilken sorts whisky man häller upp, så vill man såklart hälla upp den i ett passande glas. Om du dricker ensam hemma kanske du har ett alldeles eget favoritglas. Det behöver inte vara speciellt vackert, utan kanske bara ger den där rätta känslan när du sätter läpparna mot dess kant. I andra sammanhang, till exempel när du har gäster och plockar fram din godaste eller dyraste whisky, så vill de givetvis ha glas som är tillräckligt fina för att göra drycken rättvisa. Om du är en riktig whiskyentusiast så behöver du alltså (och har säkert redan) en mängd olika whiskyglas för olika tillfällen. I den här artikeln tänkte jag därför skriva lite mer om just olika whiskyglas.

Bra whiskyglas

Men vad är det egentligen som utmärker ett bra whiskyglas? Ja, förutom att det ska vara snyggt (såklart) och passa rent estetiskt till olika sammanhang. Du kanske vill ha en sorts design på dina whiskyglas när du kollar på fotboll tillsammans med grabbarna, och en annan sorts design på glasen när du ska servera whisky tillsammans med efterrätten på en finare middag. Då passar helt enkelt olika utseenden olika bra.

Men förutom utseendet finns ytterligare en viktig detalj att tänka på. Whiskyglas kommer nämligen i huvudsak i två olika sorter. Den ena sorten är så kallade tumblerglas (alternativt rocksglas). Tumblerglas är de raka, lite mer bastanta glasen. På de här glasen är kanterna ofta ganska tjocka, vilket gör dem ganska hållbara. Tumblerglas kan därför vara ett smart val till fotbollen, då risken är förhållandevis hög att glasen hamnar i backen. Annars brukar man gärna använda tumblerglas när man blandar drinkar som innehåller whisky, eller när man ska ha mycket is i glaset.

Den andra sortens whiskyglas är så kallade provningsglas. Namnet kanske inte är lika upphetsande som tumblerglas, men provningsglasen har lite mer finess. Till skillnad från tumblerglas så är provglasen tunnare och smalnar av mot toppen, lite som ett vinglas. Formen liknar en tulpan och ger glaset en mer elegant touch. Kanske lite mjukare att servera whisky till middagssällskapet i med andra ord. Men formen har inte bara en estetisk funktion. Den håller även kvar aromerna. Det är också anledningen till att det heter provningsglas – provningsglas lockar fram smakerna bättre och lämpar sig därför vid provning av olika whiskysorter

Whiskyglas från Cervera

På exempelvis Cervera finns en mängd olika whiskyglas att välja mellan. Ett bra alternativ för den som precis snubblat in på whiskyintresset och behöver ett set med flera glas är paketet med Rumours Karaff och sex tillhörande whiskyglas. Att ha en karaff att servera whisky ur höjer helt klart upplevelsen. Med detta kit får du dessutom sex klassiska tumblerglas som passar i de flesta sammanhang.

Om du istället är på jakt efter enstaka glas av lite finare kvalitet, så finns till exempel Street Old Fashioned 27 cl från Orrefors. Det här är ett enkelt men vackert designat tumblerglas vars utseende har inspirerats av New Yorks lysande gator. Glaset är gjort av kristallglas och därefter slipat för hand, vilket ger ett glas som passar för de finare tillfällena.