3 minute read

Whisky och matlagning, del 3

Så har det slutligen blivit dags att runda av den här serien med en sista och avslutande artikel om whisky och matlagning. Som vi har sett i de tidigare artiklarna så kan en skvätt whisky göra underverk för din matlagning. Många rätter gynnas av att kryddas med whiskyns mogna karaktär. Det skapar en helt annorlunda smakupplevelse. Även de som vanligtvis inte gillar whisky brukar tycka att drycken lyfter smakerna vid just matlagning. Efter de första två artiklarna har det blivit dags att övergå till whisky i bakning. Kan whiskyn även sätta guldkant på de där bullarna eller den där pajen? Svar ja, även för bakning har whisky nästan magiska egenskaper!

Tips: whisky i grädde

Jag tänkte inleda den här artikeln med ett lite allmänt tips, nämligen att hälla lite whisky i grädden. Om det även finns barn med i bilden så kan du ju dela upp och göra en grädde utan whisky och en grädde med whisky. I matlagning och bakning försvinner ju alkoholen under tillagningen, men när det gäller whisky i grädde så hettas den aldrig upp vilket innebär att det finns en hel del alkohol i den grädde som innehåller whisky. Whiskygrädde passar alldeles utmärkt till både pannkakor och våfflor, speciellt om dessa serveras med hjortronsylt – då förvandlas rätten till en äkta delikatess med whisky i grädden.

Äppelpaj special

För ska du få ta del av mitt hemliga recept på en riktigt härlig äppelpaj. Det är ett recept som passar perfekt såväl på sommaren som till jul. Till receptet behöver du handla så att du har följande ingredienser hemma: 100 gram margarin, 1 dl vetemjöl, 1 dl mandelmjöl, 1 dl havregryn, några pepparkakor, en fin flaska whisky (helst en bättre bourbon), 2 dl socker och 3 msk sirap (ljus). Du behöver även ha 6 äpplen, lite grädde och 1 msk kanel.

Gör så här: börja med att sätta på ugnen på 220 grader, så att den är varm när det är dags att stoppa in pajen. Därefter går du vidare med att bland ihop degen. En bra idé kan vara att börja med att bland margarinet och 1 dl socker i en stor bunke. Sedan blandar du ned både vetemjöl och mandelmjöl och knådar tills du får en slät och jämn deg. Sedan adderar du även havregrynen, knådar och fortsätter med att hälla ner sirapen. Därefter smular du ner två till tre stycken pepparkakor i degen. Sist men inte minst häller du i en skvätt whisky, cirka 1 cl brukar bli lagom. Knåda degen så att den bli jämn och fin.

Nu har det blivit dags att fixa fyllningen. Börja med att hacka äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna i en annan stor bunke. Tillsätt därefter kanel och en skvätt grädde. Sedan häller du även i 1 dl socker (det går även bra att hälla i en klick sirap här). Sedan mäter du upp ytterligare 3 till 4 cl whisky och blandar ned i fyllningen. Fördela sedan fyllningen jämnt i en pajform (om du vill ha deg under fyllningen så kan det vara bra att göra lite extra deg till detta och placera i formen innan du häller i fyllningen). Sedan smular du degen över fyllningen. När allt detta är klart är det bara att ställa pajen i ugnen och vänta i ungefär en halvtimme, så har du en perfekt äppelpaj!