3 minute read

Whisky och matlagning, del 2

Välkomna tillbaka till den andra delen om whisky och matlagning. Whisky kan användas till betydligt mycket mer än att drickas, den kan nämligen även användas i matlagning och för bakning. I den här delen ska vi utforska whiskyns potential i matlagningen lite närmare. Whisky har nämligen förmågan att höja flera rätter till nya nivåer. De får en rikare nyans och en mer komplex smakkaraktär. Rätter som vanligtvis kan upplevas som vardagliga, tråkiga eller barnsliga, kan med en stänk whisky bli rena delikatesserna. Här ska vi därför tipsa om några recept som kan piffas upp med lite whisky.

Veganska pannkakor med whisky

För att laga världens godaste veganska pannkakor behöver du cirka en liter sojamjölk, 1 tsk bakpulver, 4 dl vetemjöl, 1 dl mandelmjöl, veganskt margarin (6 msk i smeten och ytterligare lite att steka i), 1,5 msk strösocker och en gnutta salt (light). Och slutligen behöver du en flaska med fin whisky. Jag skulle rekommendera någon sorts bourbon till pannkakor.

Börja med att blanda ner bakpulvret tillsammans med både vetemjöl och mandelmjöl i en stor behållare. Det är bättre med en för stor behållare än en för liten, så att du kan blanda ordentligt. Du vill ju inte ha klumpar i smeten, eller spilla över hela köket. Därefter blandar du ned sojamjölken, helst lite åt gången. Men om jag ska vara ärlig så brukar jag själv hälla ner allt på en gång och sedan vispa med en elvisp. Då vet jag att smeten blir slät. Häll sedan ned socker och salt, vispa och fortsätt med margarinet. Slutligen toppar du smeten med en dl whisky. Sedan är det bara att steka. Några tips för stekningen: använd rikligt med margarin och använd inte så mycket smet till varje pannkaka. Med mycket margarin och lite smet så får du tunna, spröda och frasiga pannkakor!

Perfekt äggröra

Att få till en lyckad äggröra är inte helt enkelt, men för att lyckas kan det vara en bra idé att addera whisky till ditt recept! Här följer mitt bästa recept på en riktigt god äggröra. Du behöver fyra ägg, 3 msk grädde, 2 krm salt, lite svartpeppar och olivolja att steka det hela i. Och en bra whisky. Här är det lite en smaksak vilken whisky man väljer, men jag föredrar en lite mer smakrik och gärna rökig whisky. Islay whisky kan fungera om du gillar röksmaken. Sedan är det egentligen inte speciellt svårt. vispa ihop äggen med grädden, saltet, pepparn och whiskyn (1 cl kan vara lagom). Det kan även vara en bra idé att tillsätta lite olivolja i smeten redan nu. Om du vill så kan du också krydda ytterligare. Det kan till exempel vara gott att vispa ned en pressad vitlök eller lite parmesanost. Men det är såklart valfritt!

Det viktiga är att du vispar samman allting innan du börjar steka. Min mamma brukade alltid knäcka äggen direkt i stekpannan. Det hela resulterade i en mycket stressad stekprocess som oftast resulterade en halvt bränd, halvt otillagad blandning med ojämn kryddning. Bland först och häll sedan ner i en varm stekpanna med rikliga mängder olivolja eller margarin. Stek sedan på medelhög värme tills äggen har fått den konsistens som du vill ha. Resultatet: perfekt äggröra!