3 minute read

Whisky och matlagning, del 1

Whisky är en spännande och mångfacetterad dryck som inte bara går att använda till att dricka rent eller för att bland drinkar. Whiskyns användningsområde sträcker sig nämligen även in i köket och matlagningens värld. Du kan faktiskt använda whisky för att piffa till en mängd olika vanliga rätter och ge dem en lite mer exklusiv karaktär. Det här är ett ämne som vi ska utforska vidare i den här artikelserien. I den första delen ska vi undersöka vilken typ av mat som man med fördel kan servera whisky till – vad passar whisky tillsammans med för mat helt enkelt. I del nummer två ska vi ställe oss i köket och laga ett par rätter som innehåller just whisky. Och i den avslutande delen ska vi baka efterrätt med whisky i. Förhoppningsvis blir det både spännande och lärorikt!

Mat som passar med whisky

De flesta som funderar på att kombinera sin whisky med något sträcker sig förmodligen ganska snabbt bort mot cigarren. Just cigarren har ju kommit att bli väldigt starkt förknippad med whisky. Och det är ju inte så konstigt eftersom de båda smakerna kombinerar varandra på ett sätt som gör att de lyfter varandra. Nästa sak som de flesta tänker på är säkert choklad. Och även denna koppling är rättvis: choklad och whisky passar mycket bra ihop. Samtidigt som smakerna helt enkelt passar tillsammans, det rökiga och det lite beska, så rundar de även av varandra – chokladen tar bort lite av stinget i whiskyn och whiskyn tar bort lite av det ibland sötsliskiga i chokladen. Samtidigt lyfts de mjukare smaknyanserna fram. Men förutom choklad och cigarr, vad passar med whisky?

Jag brukar rekommendera alla som gillar skaldjur att prova på att kombinera skaldjurspassionen med ett glas whisky. Till skaldjur räknar jag även ostron och musslor, och just dessa delikatesser jag höjas ytterligare en nivå med en fin whisky vid sidan av. Kanske är det speciellt lite rökig whisky som blandar sig fint med de lite dunklare smakerna från havet. Kanske kan det vara värt att införskaffa en riktigt rökig whisky från Islay i Skottland just för tillfället! Att whiskysmaken passar bra med smaker från havet gör även att jag skulle vilja rekommendera att du kokar upp en whiskysås och serverar nästa gång du äter fisk.

Vad passar till olika sorters whisky

Man kan även vända på tankeställningen och fråga vad som passar till olika sorters whisky – hur ska man kombinera olika smaker? Om du har köpt en Islay whisky till musslorna så kan det vara bra att veta att dess rökiga karaktär även lämpar sig till fisken eller till den mörka chokladen som tidigare nämnt. Men den passar även till ostbrickor eller vilt. Har du inhandlat en bättre flaska bourbon så skulle jag istället tipsa om att servera den till efterrätten eller till grillad kyckling. Där gör sig bourbons starka med lite sötare smaker med inslag av vanilj till rätta. Även whisky från berömda Speyside brukar passa bra till kyckling, men fungerar även till såväl ost som choklad. Speyside whisky brukar vara bra på att lyfta fram komplexa smaker, så servera gärna till något som är ganska smakrikt med flera olika smaknyanser.