3 minute read

Whisky från Kanada

Kanadensisk whisky tillhör många svenskars favoriter om man ska tolka Systembolaget siffror. Det kan bero på att whiskyn är tillverkad av råg, majs och kornmalt, samt att drycken lagras på gamla eller nya fat som har innehållet sherry eller bourbonwhisky från USA. Detta gör att whiskyn får den karakteristiska smaken som många är förtjusta i.

Den allra tydligaste egenskapen som whiskyn från Kanada har är att den har en mild smak. Anledningen till att det är så beror på att whiskyn har i grunden en neutral och ren sprit som har haft en kort lagring på fat. En annan betydande orsak till att drycken skiljer sig från övriga länders whisky är att den smaksätts med 9,09% av någon annan spritsort som exempelvis rom, sherry eller vin av frukt.

Whiskyn produceras i söder

Redan under 1700-talet då spannmålsodlingarna ökades i Kanada så började whisky tillverkas. Det var först under tidigt 1800-tal som produktionen blev storskalig och olika typer av spannmål användes. Under år 1875 kom det en lag om att kanadensisk whisky endast får tillverkas av sädesslag och destilleras i kolonnapparater. Dessutom krävde lagen att whiskyn skulle lagras på gamla eller nya ekfat i alla fall minst tre år.

Redan då, precis som nu, låg de allra flesta destillerierna och framför allt sädesfälten i statens Ontarios södra del, precis vid sjöarna. Samma sak gäller också staterna Manitoba och Alberta. Visserligen finns det inte så många destillerier, men de som finns är extremt stora anläggningar. På destillerierna används vanligtvis kolonndestillation som står i långa rader, vilket är det vanligaste sättet att tillverka whisky i Kanada. Vilket beror på lagen som stiftades under 1800-talet.

Självklart finns används även andra typer av destillationspannor som används, även en äldre typ som kallas Coffeypanna i whiskyproduktionen, men de är inte alls lika vanliga. Den största producenten av whisky i Kanada är Seagram. Några av de whiskysorterna som kommer från Kanada är – Black Velvet, Canadian Club, Lord Calvert och Golden Leave.

Fixa whiskyprovning

Det är aldrig roligt att sitta och dricka whisky själv. Så varför inte göra det i goda vänners lag och fixa en whiskyprovning. Då kan man börja med att testa några kanadensiska whiskysorter, då whiskyn är mild och passar de flesta både nybörjare och mer erfarna whiskydrickare.

Börja med att se till att ha whiskyglas eftersom glasen ser till att doften kommer till sin rätt. Fördelen är om det finns ett glas per whiskysort och person, annars får glasen sköljas av mellan sorterna. Därefter bör whiskysorterna ha någon form av röd tråd som till exempel vara från Kanada eller ha olika lagringstider.

Fördelen är att sedan någon håller i provningen av whiskyn är påläst och kunnig om själva sorterna. Provningen kan också genomföras genom var och en tar med sig en sort och sedan berättar mer vart, hur eller liknande om whiskysorten. Detta gör att whiskyprovningen blir en mycket trevligare upplevelse för alla. Det optimala antalet sorters whisky är fem, då man inte hinner tröttna och samtidigt att det inte är för få sorter att jämföra. Mer information om hur man fixar en whiskyprovning hittas på nätet.