3 minute read

Världen äldsta destillerier

Ett – Old Bushmills Distillery 1608.Det första licensierade destilleriet fanns på Irland. Det var Kung James som 1608 beviljade regeringen en licens för att destillera Bushmills. Varumärkeslicensen registrerades först 1784.

TVÅ – Kilbeggan, Irland.

1757

Det finns många som säger att Kilbeggans destilleri är äldre än Bushmills, men licensen att producera whiskey kom in 1757. Debatten huruvida vilket av dem som är äldst pågår än. Destilleriet är välbevarat och vattenhjulet, mashunerna och fermentorerna finns kvar på sina ursprungliga positioner.

TRE – Buffalo Trace Distillery

1773

På tredje plats kommer Buffalo Trace Distillery som ligger i Frankfort, Kentucky, USA. Produktionen startade 1773 och den sägs ha fungerat kontinuerligt sedan dess.

FYRA – Glenturret Distillery

1775

I början av 1700-talet tillverkades whiskey i Glenturret olagligt av smugglare. Destilleriet fick en officiell licens att börja sälja whiskey 1775. Licensen gjorde att destilleriet blev Skottlands äldsta. Idag görs The Famous Grouse i destilleriet.

FEM – Bowmore

1779

Det här var det första destilleriet på Islays, en ö utanför Skottland. Det grundades 1779. Idag görs Bowmores peated single malt här och den årliga kapaciteten på 2 miljoner liter gör den en av världens största destillerier. 2007 hölls en auktion där en flaska Bowmore från 1700-talet såldes för 60 000$.

SEX – Strathisla

1786

Strathisla kallas ofta för Skottlands mest pittoreska destilleri. Här tillverkas Chivas och destilleriet sägs vara hjärtat och själen i Chivas. Namnet Chivas kom av att bröderna Chivas förvärvade destilleriet 1950 och idag används whiskey som kommer härifrån som en del av Chivas. Fram till 1870 kallades destilleriet för Miltown Distillery.

SEX – Strathisla

SJU – Oban

1794

Det här är ett av de minsta destillerierna i västra Europa. Destilleriet byggdes 1794 av bröderna John och Hugh Stevensson. De tillverkade whiskey fram till 1866. Destilleriet har bytt ägare många gånger genom åren och idag ägs det av Diageo. Destilleriet är mest känd för sin 14åriga malt och för att tillverkas Diageos finare och mer exklusiva whiskey.

ÅTTA – Glen Garioch

1797

Platsen som John och Alexander Manson 1797 valde för att bygga sitt destilleri var känd för att ha det finaste kornet i hela Skottland. En mycket bra plats för att bygga ett maltwhiskey destilleri. Destilleriet hade ett avbrott i produkten under 4 år då vattenbrist gjorde att det inte gick att producera whiskey. Idag drivs destilleriet av Morrison Bowmore Distillers som ägs av japanska Suntory.

NIO – Balblair

1800

Balblair ligger i Edderton i nordvästra Skottland. Destilleriet har ett av världens äldsta arkiv för destillering, med början den 25:e januari 1800. Grundaren John Ross skrev själv den första posten i arkivet. Den löd ”Försäljning till David Kirkcaldy på Ardmore, en gallon whisky på £ 1.8.0d”. Idag finns det ett besökscentrum som håller öppet året runt för besökare att komma och se hur det går till på destilleriet.

TIO – Kasauli-bryggeriet

1820-talet

Ett av världens 10 äldsta destillerier ligger lite oväntat i Indien. Det var General Edward Dyer som tog med sig kunskap och utrustning för att producera whiskey från England och Skottland. Destilleriet anses vara det äldsta i Asien. Idag drivs det av Mohan Meakin Limited.