3 minute read

Vad är whiskey?

I denna bloggserie tänkte jag ta en närmare titt på den allt så populära drycken Whiskey, vad det är för något, hur den tillverkas och några av de dyraste dropparna som sålts. Whisky (även tidigare kallat visky eller Whiskey som det kallas i USA), är en alkoholhaltig dryck tillverkad på olika typer av spannmål. Ordet whisky betyder på livets vatten på skotska.

Tillverkning

Tillverkningsprocessen avgör vad för typ av Whiskey som produceras. Valet av spannmål avgör vad för smak och sort man har för avsikt att producera. Det finns två huvudgrupper där ena är maltwhiskey som produceras på korn och grainwhisky, som helt eller delvis produceras på andra sädesslag. Vanligaste spannmål som används här är majs, vete, råg, havre och ris och där valet av spannmål går and i hand med vart i världen drycken produceras. Grainwhisky tillverkas som sagt på ovan nämnda spannmål men innehåller också en liten del korn, eftersom detta sädesslag innehåller en viktig enzym som hjälper till att bryta ner stärkelsen i spannmålet, till socker.


När producenten har bestämt sig för vilken typ av whisky som ska tillverkas, då påbörjas tillverkningsprocessen, där man först ska sätta så kallad mäsk, där nermalt spannmål blandas med varmt vatten, omkring 50 grader celcius, och som sedan får stå i omkring fem timmar. Under denna process överförs smaken från spannmålet till vattnet liksom även stärkelsen. När denna process är klar, skiljs vätskan, även kallad vört, från den fasta massan. Vätskan är vad producenten är ute efter och den massa som kvarstår, används ofta som djurfoder. Efter de två elementen har separerats låter man vörten svalna till omkring 20 grader. Därefter tillsätts nästa komponent, jästen,

När vörten nått omkring 20 grader överförs den till ett enormt kärl, där man sedan tillsätter den sista produkten, jästen. Vörten får nu stå i detta kärl och med hjälp av jästen börja omvandla sockret i vörten till alkohol.

Destillering

Sist ut i tillverkningsprocessen står destillering, där själva processen skiljer sig avsevärt vart i världen produkten tillverkas. I kort så förs den färdigjästa vörten över till ett kopparkärl och där sedan vätskan värms upp underifrån till dess att vörten kokar. I samma veva förångas då alkoholen, och det är denna som man sedan tar vara på. Ånga leds igenom ett rörsystem, kyls av och kommer sedan ut som en vätska i slutänden. Den vätska som kommer ut, har en alkoholhalt på omkring 60% men det är viktigt att poängtera att man inte använder den första delen av vätskan, då den är giftig. Det samma gäller det allra sista och båda dessa separeras och kastas. Den kvarvarande vätskan är nu redo att bli whiskey. För att produkten ska få kallas whisky krävs det att den lagras på ekfat i minst 3 år, men där många tillverkare väljer att lagra drycken dubbelt så länge, i 6 år. Har producenten för avsikt att tillverka en så kallad lyxig whiskey, då kommer drycken att lagras i minst 10 år, ofta ännu längre. Under denna lagringsprocess ”mognar” whiskyn, smaker och färg överförs från ekfaten och hjälper till att omvandla slutprodukten till en riktig whisky.