3 minute read

Törstsläckare eller dessert?

Att dricka whisky till maten har blivit allt vanligare. Själva drycken består av jäst mäsk men både smaken och lukten varierar beroende på varifrån den kommer. Många länder har sin egen definition – Skottland är kända för sin rökiga variant, Japan har sin rena och enkla och I USA föredras den brända varianten.

Whisky har druckits i alla tider men det är inte lika vanligt att dricka det till maten. Med dess rika karaktär kan det vara svårt att få smaklökarna att samarbeta om man inte matchar rätt. I de flesta länder är vinet det som främst kombineras med mat och whiskyn får vänta till efterrätten. Drycken förknippas snarare med cigarrer och läderfåtöljer, eller som något att sippa på bredvid glassen. Whisky är smakrikt och i många fall än mer nyansrikt än vin vilket gör att det passar utmärkt även till maträtter. I länder som gjort sig kända för sin whisky har kombinationen med mat dock fått fäste och de som kan kombinationerna sprider kunskapen via böcker och restauranger.

Olika för olika smaklökar

Vad man vill ha för whisky är precis som med vin och andra drycker som man kombinerar med mat. Vad föredrar man för smak och lukt? Alla drycker smakar olika och för den som inte har hundraprocentig koll är det bra att testa sig fram. Till att börja med bör man lukta och  identifiera smakerna innan man försiktigt börjar sippa sig fram för att hitta det man föredrar. En whiskyprovning kan vara att föredra där man kan få hjälp av en guide att hitta den perfekta smaken.

En smaksättare

Olika mat passar med olika whisky. I diverse såser har whisky använts i årtionden för att ge en särskilt rökig smak och det är välanvänt som marinad på kött och burgare över hela världen. Matkritiker tipsar idag allt mer om whisky till skaldjur, en kombination som vid första anblick kan låta skärande osmakligt. Tipset är en rökig whisky som tillsammans med ostron ger en blanding av rökig sälta i munnen. Skotsk whisky är framstående i det rökiga blandat med en mängd olika smaker, men även irländsk whisky har en rökig karaktär och fungerar utmärkt till skaldjursplatån.

Olika för olika smaklökar

Whisky och ost är en annan kombination som anses vara en tradition och som växt i mångas ögon. Många whiskyfantaster tipsar om en smakrik ost till en lite lättare whisky för att neutralisera smakerna utan att reducera någon nyans. Även en starkare whisky med mycket smak passar bra men då till lite lättare ostar. Det är viktigt att prova sig fram för att hitta just den smaken som passar smaklökarna. Börja med att smaka på whiskyn så att just den är en smak att föredra, tillsätt eventuellt några droppar vatten som frigör smakerna på ett effektfullt sätt utan att reducera upplevelsen. Det kan vara bra att tillsätta vatten till whiskyn om den används vid till exempel varmrätter såsom kött och fisk. Den starka alkoholhalten blandat med den rika smaken kan få smaken från maten att dämpas och därmed förstöra en del av upplevelsen. Hittar man dock rätt whisky till rätt maträtt förhöjs smaken och en ny värld av smakupplevelser finns att utforska.