Svensk whisky

3 minute read

Svensk whisky

Att avsluta dagen med en god whisky är någonting som många prioriterar. Allra helst då någonting av det lite finare slaget som har en bättre karaktär och smaksättning.

Svensk whisky blir allt mer och mer populärt, där smaken oftast avrundas med något karaktäristiskt för Sverige, som till exempel enbär eller havtorn. Svenskarna är väldigt lyckligt lottade vad gäller utbudet av whisky och tack vare Systembolaget kan man beställa hem smakrik whisky från jordens alla hörn. Men även utbudet av svensk whisky är väldigt gedigen och nya varumärken adderas ständigt. Om man vill testa på en svensk whisky som inte finns i närmaste Systembolagets utbud, kan man enkelt beställa hem den till vald butik och därmed få en mer varierad smakupplevelse. Så vilka är då de allra populäraste svenska varumärkena inom whiskytillverkning, vilka svenska guldkorn bör man prova och hur ser den svenska whiskyhistorien ut?

När började Sverige producera whisky?

Allting började i Mölndal på 1880-talet dock i en väldigt begränsad upplaga och smaken blandades med importerade whiskysorter från bland annat Crown Blend och Black Ribbon. Det tog ända fram till 1950-talet innan Sverige på allvar började att tillverka sin egen whisky där Skeppets blev den första tillverkaren. Anledningen till detta var framförallt att det rådde brist på den irländska råvaran och Sverige ville kunna pressa de utländska priserna och använda råvaror från Sverige. Det tog dock lite tid att få rätt smaksättning och Skeppets Whisky lanserades år 1961. Efter detta har utvecklingen av svensk whisky vuxit sig stor och Sverige kan idag presentera ett stort utbud av smakrik whisky från mängder av olika tillverkare.

Vad är karaktäristiskt för svensk whisky?

Den svenska whiskyn har alltid skiljt sig från whisky som har tillverkats i andra delar av världen. Då framförallt vad gäller smak och rökighet. Den första whiskyn som lanserades i Sverige var en startpunkt, men många uppskattade inte karaktären och det faktum att den skiljde sig markant från importerade alternativ. Men sedan Skeppets Whisky lanserades har utvecklingen gått framåt och smaken på svensk whisky har förbättrats avsevärt. Svensk whisky har en tydlig rökighet där kornet röks tillsammans med torv, vilket skapar en väldigt karaktäristisk smak som är väldigt vanlig i till exempel Mackmyras utbud av whisky. Andra rökiga undertoner som är vanligt förekommande i svensk whisky är en och björk. Utöver detta är svensk whisky inte lagrad lika länge som många importerade varianter. Detta gör att whiskyn räknas som en yngre version vilket även det bidrar till smaken på svensk whisky och dess karaktär.

Utmärkande svenska whiskytillverkare

Utmärkande svenska whiskytillverkare

I det svenska whisky utbudet hittar man mängder av olika varianter och bolag. Men två varumärken som är särskilt utmärkande är Mackmyra och High Cost. Både särskilt uppskattade för sina lite rökigare malt whiskys. Två utmärkande och populära lanseringar från Mackmyra är bland annat premium modellen “Svensk rök” och  “Mack”. Om man är sugen på att testa en whisky från High Cost bör man kika vidare på “Berg” eller “Älv”. Båda mycket smakrika och populära val som även passar perfekt att ge bort i present.