3 minute read

Svensk whisky, del 2

Så har det äntligen blivit dags för mig att skriva den andra delen i den här serien om svensk whisky. För det är något speciellt med just svensk whisky – och det säger jag inte bara för att jag själv är svensk. Whisky handlar om vildmark, natur och hårda vindar. Det handlar om granar, sten och eld. Allt sådant som Sverige är förknippat med. Vi har små stugor på fjällen, björnar som vandrar runt i djupa skogar och en doft av mossa, gran och granit. Därför är det inte konstigt att svensk whisky snabbt har blivit en favorit, inte bara i Sverige utan även bortom vårt lands gränser. Vår nordliga whisky gör succé, och därför vill jag skriva lite mer om några av de whiskyproducenter som håller den svenska whiskytraditionen levande och stark.

Mackmyra Svensk Whisky

Det stora svenska namnet på den internationella whiskyarenan just nu är utan tvekan Mackmyra Svensk Whisky. Sedan Mackmyra grundades 1999 har det tagit marknaden med storm med flera prisbelönta whiskysorter. Mackmyra Svensk Whisky startade i ett litet bruk, Mackmyra bruk, utanför Gävle i mellersta Sverige. Det är även härifrån som whiskyföretaget har fått sitt namn. Mackmyra är alltså ursprungligen en liten gård, men det är även ett mycket passande namn på en whiskyproducent. Nu för tiden har dock Mackmyra flyttat från bruket till nybyggda lokaler närmare Gävle. Man har dessutom ett kontor i Stockholm och skickar fat med whisky för mogning till flera olika platser runt om i landet, bland annat Bodås Gruva och Häckeberga slott.

Kanske ligger en del av framgångarna för Mackmyra i att de satsat på svenska råvaror av högsta kvalitet. Idé till att grunda Mackmyra kom vid ett besök på en fjällstuga i norra Sverige. Kanske var det kylan som inspirerade grundarna att skapa något som frusna fjällsjälar kunde värma sig med. Kopplingen till fjällen lever faktiskt vidare hos Mackmyra, och 2015 öppnade de ett whiskylager i Lofsdalen. Dit kan man åka och njuta av en whisky på fjällets topp. Här kan man även köpa whisky på fat, om man hittar något man tycker om! 2015 blev Mackmyra vann Mackmyra dessutom utmärkelsen World Distiller of The Year. Sedan dess har Mackmyra fortsatt att utvecklas och är numera inte bara Sveriges främsta producent av whisky, utan är också ett av världens mest uppskattade whiskymärken.

Norrtelje Brenneri

Norrtelje Brenneri grundades två år efter Mackmyra Svensk Whisky, alltså år 2001. Bakom idén stod Kristina Anerfält-Jansson tillsammans med maken Richard Jansson. Liksom namnet antyder har bränneriet nära anknytning till Norrtelje – det ligger nämligen strax norr om staden, mitt i Roslagen, på en gård som länge tillhört familjen. Troligtvis är familjen nöjda över att ha gett sig in i whiskybranschen, för de har sannerligen varit framgångsrika.

Även Norrtelje Brenneri satsar på svenska, klassiska och ekologiska råvaror, noggrant utvalda för att vara av bästa kvalitet. Bränneri kan bland annat stoltsera med den hyllade Bellmanpunschen som bryggs i den mytomspunna Bellmanliggaren Fader Berg – ett stort över hundra år gammalt ekfat som ger drycken en mycket speciell smak. Fatet kommer ursprungligen från Kungliga slottet – och vem vill inte dricka kunglig whisky?