3 minute read

Svensk whisky, del 1

Vi här uppe i Norden kan absolut vara stolta över vår egen whiskyproduktion. Sverige har en mängd olika tillverkare av whisky och många av dessa har en kvalitet av allra högsta nivå. För den som gillar whisky är det enligt mig en självklarhet att vara väl bevandrad i de svenska whiskymärkenas historia och utbud – det är verkligen något speciellt med att dricka whisky från de svenska skogarna. Whisky är en nordlig dryck och därför tycker jag att det är viktigt att vi stöttar de svenska tillverkarna och ser till att bevara den svenska whiskytraditionen. I den här artikelserien tänkte jag skriva lite mer om just svensk whisky och några olika svenska whiskyproducenter.

Vad är det som är så speciellt med svensk whisky?

I Sverige har vi producerat whiskey sedan åtminstone 1889. Då bestämde slog nämligen produktionen upp i lokalerna för Göteborgs Jästfabriksaktiebolag. Vilken kvalitet denna whiskey höll är dock svårare att svara på. Men traditionen att tillverka whisky går alltså tillbaka till åtminstone 1800-talet. Whiskyn fick ett rejält uppsving under 1950-talet då Skeppet whisky lanserades. Förutom dessa två stora whiskytillverkare genom historien så finns troligtvis även en rad mindre tillverkare.

Det var faktiskt först på tidigt 2000-tal som whiskey gick från att vara en uppskattad spritdryck till att bli en hyllad och mytomspunnen trend. Det var då som en mängd olika whiskydestillerier ploppade upp runt om i Sverige och påbörjade sin verksamhet. I dag kan Sverige skryta med flera prisbelönade destillerier, så som Mackmyra och Norrtelje Brenneri, samtliga grundade under 2000-talets första år. Många av destillerierna har dock namn som för tankarna tillbaka många år. De vill låta gamla och anrika – för whisky ska ju vara gammal och mysig.

Att svensk whisky har vunnit sådan popularitet är inte svårt att förstå. Förutom den goda smaken som svensk whisky har, så handlar whisky mycket om en känsla. Det är en gammaldags känsla av skog, natur, och stugor av trä. En aura av vildmark och mossa och nordlig eld. Allt sådant som finns i vårt lands själ. Sverige är ett nordligt land med vilda granskogar, björnar och eldstäder. Whisky som tillverkas i Sverige får omedelbart en smak av vildmarken.

Gammelstilla whisky

Av namnet på Gammelstilla whisky skulle man kunna luras att det här är ett gammalt destilleri. Men så är inte fallet. Gammelstilla påbörjade sin produktion av whisky först 2012. Även Gammelstilla whisky anspelar på den svenska naturen. Himmel, sjö och björk fångas i en harmonisk dryck. Gammelstilla är perfekt för den som vill slå på stort. Här kan du nämligen köpa fat med flera olika sorters whisky. De erbjuder bland annat 30 liters fat på svensk ek för 20 500 kronor.

Gute destilleri

Gute destilleri grundades 2004 och slog sig in på Systembolagets hyllor 2013. Numera kan du alltså finna deras whisky på utvalda Systembolag. Destilleriet är ganska litet och de producerar många olika, unika serier av whisky. Det gör att varje flaska blir mer exklusiv. Gute destilleri satsar på flera olika svenska smaker. De erbjuder bland annat ett brännvin med smak av saffran och en snaps med toner av dill, enbär och kryddor från Gotland.