3 minute read

Stora whiskytillverkare

Whisky kommer från ett ord som ska betyda ”Livets vatten”. Denna dryck har skapats och åtnjutits i många år nu. Under den tiden har det gjorts många bra whiskysorter och även en hel del mindre bra. Pris och kvalité är något som ofta går hand i hand när det kommer till finare spriter. Men dyrast behöver inte alltid behöva betyda bäst. Många av de mer dyrare flaskorna whisky är dyra mycket på grund av att de är lagrade under en längre period, är sällsynta eller har ett väldigt speciellt sammanhang. Sedan finns det även billigare whisky som skulle kunna få de flesta whiskyälskare att gråta inombords. Whisky är känd för att ofta ha en rökig karaktär och lagras på fat. Detta gör att många behöver lära sig att uppskatta whisky. Men av de som tar sig tiden att verkligen lära sig uppskatta denna dryck gör det ofta till en stor passion.

Skottland och Irland

Det går inte att tala om whisky utan att tala om Skottland. Landet är känt för sin whiskey och mångåriga tradition av att dricka det. På barer och pubar runt om i landet sjungs det om whisky och hur den får män och kvinnor att må. Några av de stora namnen som är mer kända är Aultmore, Dalmore, Glenfiddich, Highland Park och Macallan. Samtliga av dessa märken går oftast att hitta på systembolaget. I de butiker som säljer whisky på andra ställen, som en tax free vid en flygplats, är många av dessa namn självklara. Lagavulin är av flera olika experter erkänd som en av världens godaste whisky. Inte allt för långt bort från Skottland ligger Irland. Även Irland har en kultur snarlik den i Skottland då det kommer till att dricka whisky. Även om Irland hamnat något i skuggan av Skottland har de ett flertal märken som är välkända bland många svenskar. Till exempel Jameson och Tullamore Dew är exempel på whisky som kommer från Irland.

Amerika

I USA är det 13 destillerier som står för 99 % av all tillverkning av whisky. Av dessa ligger 10 stycken i Kentucky. I USA finns likt Skottland en viss kultur kring att dricka whisky. Dock en aning annorlunda sådan då det mer handlar om kvantitet än kvalitet för den som ser landet utifrån. Många av de mer kända lågprismärkena är amerikanska. Jack Daniel’s, Jim Beam och Four Roses för att nämna några. För de som är intresserade av att bli delägare av ett bryggeri så är det amerikanska återförsäljare som äger de flesta. Diageo är en av världens största återförsäljare av olika spritsorter.

Sverige

Sverige har än så länge ingen känd tradition av att dricka whisky. I Sverige dricker vi mer öl och nubbe. Men några som har kommit in på marknaden är Mackmyra. Enligt historier var det en samling vänner som under en skidresa satt i en badtunna och funderade varför det inte fanns någon svensk whisky. Så de bestämde sig för att skapa en egen. Detta skiljer sig inte mot hur de flesta bryggerier startar. Något som Mackmyra gjorde för att få start på sin verksamhet var att låta personer köpa sin alldeles egna tunna, som skulle stå lagrad i 12 år. På så vis fick de in kapital utan att behöva leverera varan förrän 12 år senare.

Sverige