3 minute read

Skotsk whisky

Tidigare här på hemsidan så har jag skrivit om både svensk och irländsk whisky. I dag ska det istället handla om whisky från Skottland. En sann whiskyentusiast kan vad som skiljer whisky från olika länder åt, både vad gäller tillverkning och smak. Whiskyälskaren bör även ha ett par olika flaskor whisky från varje land, åtminstone från de stora nationerna inom whiskytillverkning, till exempel Skottland, Irland, USA, Kanada och Sverige. Och whiskyfantasten måste självklart kunna berätta lite om varje flaska i vederbörandes sortiment om whisky ska serveras till gäster. Senast skrev jag om irländsk whisky, och trots att länderna annars är ganska lika varandra, så skiljer sig deras whisky åt ordentligt!

Mer om Skotsk whisky

Det är nämligen så att medan den irländska whiskyn för det mesta saknar röksmak, så har skotsk whisky desto mer av den varan. I Skottland kan du hitta riktigt rökiga whiskysorter. Så om du är ett fan av just de rökiga tonerna, så kan det vara en bra idé att snegla mot de skotska flaskorna på hyllorna på Systembolaget. Den rökiga smaken kommer av att man torkar malten över brinnande torv under slutfasen av mältningen. Från torven stiger rök, och rökens karaktär fastnar i malten – lite som när röklukten fastnar i kläderna när man grillar.

Men när man talar om skotsk whisky brukar man även prata om olika regioner i Skottland. Tillverkningen skiljer sig nämligen lite åt beroende på var i Skottland du hamnar. Därför ska vi kika lite närmare på olika delar av Skottland.

Speyside

Speyside är det område i Skottland som producerar mest whisky. Speyside är en region i norra högländerna i Skottland. Här rinner många floder vilket gjorde att producenterna förr i tiden hade tillräckligt med färskt vatten till att tillverka whisky. Därför kunde flera destillerier öppna just här. Och dessa destillerier verkar fortfarande i regionen. I dag kan man förvisso transportera vatten, men den direkta tillgången till vatten underlättar verksamheten även i dag. Faktum är att man numera uppskattar att hela 70 procent av all den maltwhisky som produceras runt om på jorden kommer från just Speyside. Eftersom så mycket whisky tillverkas här är det dock knepigt att beskriva Speyside-whiskyns karaktär. Den är ganska varierad och spretig.

Andra områden

Ett annat populärt område, som var ännu mer populärt förr i tiden, är Campbeltown. Innan Speysida tog över majoriteten av verksamheten så var det här som det mesta av tillverkningen ägde rum. Whiskey från Campbeltown har en mycket speciell karaktär. Den är kraftfull och robust och även lite oljig. Varje whiskyentusiast borde ha en flaska från den här regionen hemma i barskåpet.

Islay är en liten ö utanför den skotska kusten. Här produceras också whisky som har en unik prägel. Ön är nämligen känd för att tillverka extremt rökig och fyllig whisky. Den speciella smaken på whiskyn från Islay kommer av den torv som används i mältningen. Denna torv odlas även på ön, och har formats av havets vindar. Havsluften som sveper in över torven lämnar spår sina spår. Dels får torven smak av havet, dels blir torven extra rökig – och smaken från havet följer med i röken och hamnar slutligen i flaskan.