3 minute read

Servera whisky – vatten, is och temperatur

När du ska bjuda på whisky hemma i stugan är det första steget såklart att köpa hem en riktigt fin whisky som du tror att gästerna kommer att uppskatta. Det är ju inte så kul att bjuda på något ur systembolagets standardutbud. Nästa steg är att köpa hem riktigt fina whiskyglas. Whiskyglas har blivit en stor industri och nu för tiden finns en mängd olika häftiga whiskyglas att välja på såväl online som i fysiska butiker. Att skaffa ett par snygga whiskyglas kan vara en bra investering om du planerar att servera whisky. Om glasen ser tråkiga eller billiga ut spelar det mindre roll vad du faktiska har hällt i dem. Det sista steget handlar om hur du ska servera whiskyn. Vilken temperatur ska whiskyn ha – ska den vara kyld eller rumstempererad? Ska det vara is i glaset? Och varför blandar vissa ut sin whisky med en skvätt vatten i glaset? Allt detta ska vi besvara i den här artikeln!

Vilken temperatur ska whisky ha?

Till att börja med ska vi utreda vad som gäller angående serveringstemperatur för whisky. Visst kan man ha is i whisky, vilket vi ska prata mer om nedan, men själva whiskyn ska utan tvekan serveras rumstempererad. Det är nämligen så att kyla dämpar smakerna i whiskyn. För att verkligen känna de elegant balanserade smakerna i en fin whisky är det därför rekommenderat att förvara whiskyn i skafferiet eller i barskåpet och sedan ta fram den direkt för servering. Ingen vidare kylning är alltså nödvändig.

Is i whisky?

Men hur är det då med is i whiskyn. Jo, vissa gillar kontrasten mellan temperaturerna. Isen gör dessutom whiskyn lite mildare och tar bort skärpan av rökigheten. Det kan därför vara en bra idé att servera whisky med lite is i till någon som är ovan vid att dricka whisky. Om jag dricker flera glas whisky under en kväll brukar jag även dra ned ett par isbitar i de sista glasen – efter ett par glas kan det bli lite väl starkt om man dricker allting utan is. Om du däremot har köpt en fin och dyr whisky och vill prova den, så ska du helt klart strunta i isen. Då vill du ju locka fram aromerna och att smakerna ska komma till rätta. Använd provglas och drick whiskyn rumstempererad utan is för att få så mycket som möjligt av smaken.

Ska man blanda whisky med vatten?

Ytterligare ett trick för att göra whiskyn lite mildare är att blanda ut den med en skvätt vatten. Även det här kan vara en bra idé om du dricker många drinkar under en och samma kväll. Då bränner det inte lika mycket i halsen. Speciellt lämpligt kan det vara på whiskysorter med hög alkoholhalt. Det flaskor med över 50 procent kan behöva spädas ut litegrann. Man ska heller inte vara orolig för att man förstör whiskyn genom att blanda ut den med lite vatten. Faktum är att vissa smaker träder fram bättre med lite vatten i glaset – när whisky blandas ut blir den lite mildare, de starka smakerna dämpas och andra smaker för utrymme att breda ut sig.