3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 6

Att sitta och skriva om de dyraste single malt whiskyflaskorna som sålts i världen kanske är intressant men det är också det enda, då det inte finns en chans i världen att man kommer att komma i närheten av att få dricka någon av de flaskorna på den topp 10 listan, inte när den “billigaste” flaskan på listan gick under klubban för $35 000, motsvarande lite över 300 000 kronor, alltså i närheten av en årsinkomst för en medelsvensson.

Istället har jag i denna serie skrivit lite om märken och flaskor som jag gillar eller som jag fått rekommenderade från nära och kära. I denna del är det dock lite annorlunda, här har jag hittat lite udda sorter, som är förhållandevis nya på marknaden eller som inte slagit igenom ännu. Dessa kan vara en perfekt gåva till någon du vet gillar en god single malt, då individen säkerligen inte hört talas om eller prövat på någon av dessa gyllene drycker.

Royal Brackla 16 Year Old

Pris: £80

Länk på systembolaget: N/A

En som jag känner fick möjligheten att pröva denna för en tid sedan och till min förvåning så fick jag höra att det var en av de godaste han druckit, och denne människa har druckit ett antal olika sorter genom åren. Lägg sedan till en utsökt färg på drycken, den kommer i en enastående förpackning och ni har den perfekta gåvan. Att priset sen endast ligger på £80 gör inte saken sämre men problemet är bara att den inte säljs på systembolaget, så vill du ha denna flaska, då måste du ut och resa, eller be någon som befinner sig i England eller Skottland, köpa med sig en eller två flaskor hem. Du kan alltid ta chansen att handla online, men då får du i så fall räkna med att betala tull på flaskan, innan du får den hemskickad.

Old Pulteney Pentland Skerries

Pris: 349 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/old-pulteney-1046501

Den 17-åriga och 21-åriga whiskyn från Old Pulteney är tveklöst något för den som gillar riktigt god whisky, speciellt om man är ute efter det bästa från detta märke. Är man däremot ute efter något lite annorlunda, lite sötare till smaken, då är denna absolut ett alternativ. Bäst av allt är att denna inte är i närheten så dyr som den 17- eller 21-åriga flaskan. En perfekt flaska för den som är ute efter en något sötare whiskey med maltig smak, inslag av ljunghonung, torkade aprikoser, vanilj, halm och citrusskal.

Glenfiddich IPA

Pris: £46

Länk på systembolaget: N/A

Vill du prova något nytt, då kan denna Glenfiddich IPA vara något för dig. Här har man tagit en single malt och sedan lagrat den under den sista perioden i fat som tidigare innehållit India Pale Ale. Det ger whiskyn en säregen och lite udda smak, men väldigt livlig och fruktig. Finns dock inte att köpa på systembolaget utan måste köpas online eller direkt från producenten. Detta är en av två olika experiment som Glenfiddich valt att köra under en begränsad upplaga, för att testa kundernas reaktion.