3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 5

Sukta över dyr whiskey, drömma om att man kunde få provsmaka den där flaskan som någon betalade en halv miljon för, är något som många whiskyfantaster gärna skulle göra, men något som troligtvis aldrig kommer att hända. Istället fokuserar jag här på några av de single malt sorter som finns att köpa idag, till ett humant pris. Dessa flaskor är antingen personliga favoriter eller rekommendationer jag fått från nära och kära.

Lagavulin 16 Years Old

Pris: 619 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/lagavulin-40001

Detta är inte en whisky för nybörjare, då den är väldigt kraftig och har en säregen smak. Den riktar in sig mer mot de som verkligen vet vad de är ute efter och som föredrar denna kraftiga whiskysort. Även om denna sticker ut från mängden så är den ändå en väldigt populär whisky hos de erfarna konsumenterna och en av mina bröders personliga favorit. Den bjuder på en väldigt komplex, maltig, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod, tjära och smörkola.

Glenmorangie 18 Years Old “Extremely Rare”

Pris: $120

Länk på systembolaget: N/A

Glenmorangie 18-åriga “Extremely Rare” version säljs dessvärre inte på systembolaget, så vi saknar både länk och pris. När en vän till mig köpte en flaska för en tid sedan landade priset på lite över 1000 kronor, omräknat till svensk valuta. Denna whisky spenderar dom första 15 åren i klassiska Bourbon ekfat, varpå en del av whiskyn överförs till Oloroso Sherry fat för dom tre sista åren av lagring. När det sen är dags att tappa upp whiskyn på flaska, blandas dessa två sorter för att skapa denna unika och smakfulla whisky som bjuder på en komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula päron, valnötter, nougat, nektarin, choklad och vanilj.

Glen Grant The Major´s Reserve

Pris: 295kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/glen-grant-56601

Skulle du någonsin befinna dig i Rothes, se då till att ta in på Station Hotel. Därifrån är det bara ett stenkast ner till Glen Grant distillery där denna utsökta dryck tillverkas. Denna reserve bjuder på maltig smak med fatkaraktär, inslag av päron, smörkola, ljunghonung och citrus. Men det bästa av allt är priset, då den kostar endast 295 kronor. Nu har bolaget även en Glen Grant 18-årig i sitt sortiment, dock en något dyrare flaska då priset för den landar på strax över tusenlappen.

Pris: 1195kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/jura-tastival-2024801

Likt en hobby, ibland är själva historien lika viktig, om inte viktigare, än slutprodukten. Denna Tastival serie är en begränsad utgåva som bara produceras i ett visst antal flaskor, därav priset på 1195 kronor. Det är en stark dryck om man ser till alkoholhalten som är på hela 51%. Det unika med denna är att den inte är kylfiltrerad och då den lagrats i tripple-sherry fat, så har den onekligen en unik smak. Att kalla denna whisky en julwhisky, skulle nog inte vara långt ifrån sanningen, med smaker som lönn, russin och hasselnöt. Den yngsta whiskyn som används i denna är 14 år och den äldsta 30 år och det är just denna 30-åriga som är den stora bidragande faktorn till dess utsökta smak men också priset.