3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 4

Tråna över dyr whiskey är det enda man kan göra när det gäller de allra dyraste flaskorna som sålts, då priset för dessa är så astronomiska att jag aldrig skulle få en chans att provsmaka någon av dessa. Drömma kan man göra men samtidigt måste man vara realistisk och inse att det kommer att förbli en dröm och inget annat. Istället får jag hålla mig till vanliga single malt whiskeys som inte nödvändigtvis spränger banken när man köper en flaska.

Det är dock allt en avsevärd skillnad att köpa en flaska single malt för $100 och inte $35,000 vilket är vad den ”billigaste” flaskan kostade om vi tittar på listan över världens tio dyraste whiskeys som någonsin sålt.

Nu har vi alla våra egna favoriter och således har jag här plockat ut några som inte nödvändigtvis tillhör mina personliga favoriter utan också märken som vänner och bekanta rekommenderat eller som de skulle köpa. Om inte annat kanske listan kan ge er några bra tips över en fars dag- eller födelsedagspresent.

Bunnahabhain 21 Year Old

Pris: 1399 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/bunnahabhain-8501001

Tanken var att jag skulle skriva om deras 18-åriga flaska men lyckades inte hitta den i systembolagets utbud. Det fanns dock en mängd andra årgångar tillgängliga så jag tog istället den som låg närmast, deras 21-åriga. Tillverkaren av denna whiskey har funnits nära stranden på Islay sedan 130 år tillbaka och har under denna period skapat sig ett gott rykte som en utmärkt producent av högkvalitativ whiskey. Det som får denna whiskey att skilja sig från övriga majoriteten av whiskytillverkare är att denna inte filtreras nerkyld, en process som förhindrar att drycken blir grumlig men som också kan påverka smaken. Denna har en perfekt balans mellan rök och torv vilket gör den till en perfekt dryck för alla konsumenter, från finsmakaren till nybörjare.

Highland Park 18 Year Old

Pris: 799 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/highland-park-43701

Highland Parks 18-åriga whiskey släpptes så sent som 1997 men blev direkt en stor hit bland konsumenterna då många av dem hade avnjutit de övriga sortimentet från denna utsöka whiskeyproducent. Detta är en av de mer populära single malt whiskeys som säljs och det på grund av den nyanserad, något rökig smak med tydlig fatkaraktär, inslag avtorkad ananas, apelsin, vanilj, nötter, kakao och honung.

The Macallan 12 Year Old

Pris: 499 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/the-macallan-47801

Man kan aldrig gå fel om man väljer att bjuda sina gäster på en Macallan då denne producent trots allt har producerat den dyraste whiskeyn som någonsin sålts. Varumärket är synonymt med högkvalitativ single malt vilket man också hör om man pratar med whiskeyfantaster. Dom flesta kommer att lista en Macallan bland sina favoriter, även om årgången varierar en aning, vilket även kan sägas om prislappen. Denna 12-åriga går lös på 499 kronor samtidigt som priset för en 18-årig flaska ligger på strax under 2000 kr. Denna 12-åriga bjuder på en balanserad, maltig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av apelsinskal, valnötter, mörk choklad, farinsocker, vanilj och honung.