3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 3

Resan genom single malt whisky djungeln fortsätter. Detta blir min tredje del där jag tittar lite närmare på det stora utbud av single malt whisky som finns idag och skriver om några som jag rekommenderats att köpa av nära och kära. Det flesta av oss har inte råd att gå och köpa en The Macallan 64-årig som går lös på 5 miljoner, eller en enastående single malt för 300 000 kronor flaskan. Därför har jag valt att här titta på flaskor som ligger mer inom min prisklass, där jag satt gränsen på max 5000 kronor för en flaska, även om den inte skulle tillhöra något jag drack allt för ofta. Jag har så här långt skrivit lite om whiskyns historia samt tagit en titt på några av de dyraste dropparna som någonsin sålts inom whiskyvärlden. Detta må vara intressant och skulle onekligen vara en fröjd att få provsmaka, men med den dyraste flaskan som gick för över 5,3 miljoner kronor, finns det inte en chans i världen att jag kommer få möjligheten. Den billigaste på listan jag skrev kostade ganska exakt 300 000 kronor, vilket även de är mer än vad jag skulle vara villig att betala för dessa utsökta droppar.

Med anledning av detta valde jag att påbörja en serie om single malt whisky som många av oss faktiskt har råd att köpa, men som också smakar bra även om jag inte prövat alla själv. Många av dem på listan kommer genom rekommendationer från vänner och bekanta som druckit dessa vid ett eller annat tillfälle. Finns flaskan med i systembolagets utbud, kommer jag även att lägga till en länk.

Scapa 16-årig The Orcadian

Pris: 549 kr

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/scapa-8546201

Nu ska jag inte svära på att det är en och samma flaska som erbjuds på bolaget, som denna jag skriver om här. Flaskan som säljs på bolaget har ingen åldersbeteckning, så svårt att veta om den är den 16-åriga versionen. Detta destilleri grundades 1885 över ett århundrade innan Highland Park öppnade sina dörrar. Denna 16-åriga dryck har en enastående färg och en doft samt smak av vilda bär, honung, choklad och peppar med en lätt rökig ton.

Glenkinchie 1991 Distillers Edition

Pris: 419 kronor

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/glenkinchie-8382301

Självfallet när vi pratar om single malt, så kommer vi att få se åtminstone en “Glen” whisky nämnas, då det finns upp emot 40 olika sorter av ”Glen-” whisky tillgängligt från Skottland, där en av de mer kända är Glenfiddich eller Glen Livet. Detta destilleri, Glenkinchie, började tillverka whiskey redan år 1837, vilket gör att man har en lång historia bakom sig, och därmed även en mängd kunskaper. Då denna kommer från det skotska låglandet så bör ni förvänta er en mer blommig och aromatisk doft med smak av vanilj, sötma och färska citrusfruker, tillsammans med svaga toner av kola och äpplen. En väldigt komplex whisky, speciellt för att vara från det skotska låglandet.  Och för ett pris av endast lite över 400 kronor, så är det onekligen ett bra köp för den som gillar riktigt händelserika whiskysorter.