3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 2

Jag har så här långt skrivit lite om whiskyns historia samt tagit en titt på några av de dyraste dropparna som någonsin sålts inom whiskyvärlden. Detta må vara intressant och skulle onekligen vara en fröjd att få provsmaka, men med den dyraste flaskan som gick för över 5,3 miljoner kronor, finns det inte en chans i världen att jag kommer få möjligheten. Den billigaste på listan jag skrev kostade ganska exakt 300 000 kronor, vilket även de är mer än vad jag skulle vara villig att betala för dessa utsökta droppar.

Med anledning av detta valde jag att påbörja en serie om single malt whisky som många av oss faktiskt har råd att köpa, men som också smakar bra även om jag inte prövat alla själv. Många av dem på listan kommer genom rekommendationer från vänner och bekanta som druckit dessa vid ett eller annat tillfälle. Finns flaskan med i systembolagets utbud, kommer jag även att lägga till beställningsnumret för den.

Bunnahabhain – 18/34-årig

Pris: 1776/2995kr

Länk på systembolaget

18-årig: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/bunnahabhain-8430201

34-årig: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/bunnahabhain-9233101

På den skotska ön Islay, belägen rakt väster ut från Glascow hittar Bunnahabain, beläget på den norra delen av ön. Detta område är känt för att producera utsökt Whisky som idag är väldigt populär på marknaden. Till skillnad mot många andra skotska tillverkare så är denna whisky inte chill filtrerad, något som förhindrar whiskyn från att bli grumlig, men som också kan påverka smaken, på ett negativt sätt. Doften från denna whisky ger fina rökiga och torviga toner och smaken är något som tilltalar både mer nya som erfarna whiskydrickare, som gillar en god single malt. När ni smakar den kan ni hitta toner av malt, sötma, frukt och nötig blomma. Det är en rik smak på drycken så köp och njut.

Highland Park 18-årig

Länk på systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/highland-park-43701

Pris: 799 kronor

Detta är en “färsking” när det gäller den 18-åriga marknaden. Det är svårt att tro att Highland park introducerade sin 18-åriga whiskey så sent som 1997 men när dom väl gjorde det, blev den snabbt en storsäljare och väldigt populär, det gäller även hos mina syskon som har denna som en av deras favoriter. Smaken är nyanserad, något rökig med en tydlig fatkaraktär. NI hittar även inslag av en rad torkade frukter och nötter, däribland ananas och apelsin tillsammans med vanilj, kakao och nötter. Den bär också en lång, rökig eftersmak.

The Macallan Cask Strength

Länk på systembolaget: N/A

Pris: $75, motsvarande 650-700kr

Om vi pratar om single malt whisky så finns det ett märke som onekligen är synonymt med högkvalitativ whisky och då syftar jag på The Macallan. En av deras varianter som kanske inte är den mest omtalade av alla är deras Cask Strengh. Likt sitt syskon, den 18-åriga Macallan, så har denna Cask Strength en väldigt krafig och rik färg, och en smak som bokstavligen exploderar i munnen, med smaker av karamell, brunt socker, kola och vanilj. Detta är en utmärkt dryck att avnjuta till någon typ av dessert så som en äppelkaka eller sufflé.