3 minute read

Populära single malt whiskymärken – Del 1

Att sitta och skriva om de dyraste single malt whiskyflaskorna som sålts i världen kanske är intressant men det är också det enda, då det inte finns en chans i världen att man kommer att komma i närheten av att få dricka någon av de flaskorna på den topp 10 listan, inte när den “billigaste” flaskan på listan gick under klubban för $35 000, motsvarande lite över 300 000 kronor, alltså i närheten av en årsinkomst för en medelsvensson. Därför tänkte jag nu istället titta lite närmare på mer prisvänliga och mer tillgängliga sorter som finns ute på marknaden idag.

Självfallet, då varje individ har sina egna favoriter och gillar olika smaker så är denna lista väldigt subjektiv. Men den kan ge er en liten uppfattning om, eller idéer till presenter som ni kanske vill köpa era nära och kära, er svärfar eller någon annan som förtjänar en god flaska single malt whisky.

Springbank 15 year old

Pris: 1033 kronor

Länk hos Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/springbank-8045001

Först ut har vi en whisky som vi inte har några större problem att uttala, till skillnad från så manga andra sorter som finns där ute, där vi nästan bryter tungan i vårt försök att komma med korrekt uttal. Denna 15-åriga whisky kommer från Campbeltown beläget i Skottland och destilleriet Springbank Distillery. Denna whisky är som sagt 15 år gammal och som tagits fram av några som verkligen vet hur man levererar och presenterar en god, lagrad single malt. Är ni ute efter en god och inte allt för kraftig whisky då kan detta absolut vara ett alternativ och lite över 1000 kronor för en flaska innebär att den inte är allt för dyr att köpa, inte för en 15-årig single malt i alla fall.

Royal Lochnagar 12 Year Old

Pris: $70

Detta är inte en whisky som systembolaget har i sitt sortiment så det finns inget svenskt pris på den. Att som tillverkare lägga till ordet ”royal” är väldigt enkelt men denna legendariska Highland Single malt har verkligen kunglig anknytning då både Drottning Victoria och prins Albert i England hade denna som favorit. Detta är en sällsynt och högt aktad whisky på grund av sin enastående smak med antydan av barley, brunt socker och kaffe. Detta kan vara en perfekt dryck att inleda kvällen på även om du inte är involverad i några ”royal” aktiviteter, så som Texas Hol dem.

The Balvenie DoubleWood 12 Year Old

Pris: 461 kronor

Länk hos Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/the-balvenie-1047701

The Balvenie är en whisky som tillverkas i staden Speyside i Skottland. Detta destilleri öppnade dörrarna för första gången 1892 och var då en pionjärerna inom användandet av olika träslag till sina olika single malt whiskys. Som namnet antyder så är denna whisky lagrad i två olika tunnor, först en Bourbon tunna följt av en Cherry tunna. Detta är också den yngre varianten till The Balvenie 17 Year Old DoubleWood som släpptes på marknaden under 2012. Smakprofilen är nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, kanel, apelsin och vanilj.