3 minute read

Japansk Whiskey

Den första whiskeyproduktionen i Japan kom igång redan 1870, men den första whiskeyn som producerades i kommersiellt syfte startade 1924. Samtidigt som öppningen av landets först destilleri, Yamazaki. Japansk whiskey har många fler likheter med skotsk whisky än andra whiskeysorter. I Japan finns idag flera företag som producerar whiskey, men de två största och mest kända är Suntory och Nikka.

Japansk whisky dricks ofta genom att blandas i cocktails. Särskilt i highball-drinkar. Till och med reklamen för japanska whiskeysorter visas ofta med ett highballglas. Finare japansk whiskey dricks ofta ”on the rocks” eller precis som den är i whiskeyglas.

Historia

Historia

De två huvudpersonerna till att lägga grunden för att whiskey började produceras i Japan var Shinjiro Torii och Masataka Taketsuru. Torii var en grossist inom farmceutiska produkter. Trots starkt motstånd lyckades han övertala cheferna på det företag han jobbade åt att öppna ett whiskeydestilleri. Det var destilleriet i Yamazaki. Han anställde Taketsuru till chef över destillerit. Taketsuru hade studerat konsten att destillera i Skottland. Kunskaperna tog han med sig tillbaka hem till Japan. Det var i början på 1920-talet. Han arbetade för Kotobukiya, Yamazaki destilleriet, fram till år 1934. Då valde han att starta sitt eget företag och destilleri. Företaget som han kom att kalla Nikka.

Japansk whiskey idag

Japansk whiskey idag

Sedan 2011 finns  det nio aktiva destillerier i Japan. Länge har det varit sagt att Scotch whisky endast kunde tillverkas i Skottland. Andra länder kunde helt enkelt inte uppfylla kraven på det som tillverkades i de traditionella skotska destillerierna. Det här fick en vändpunkt 2001 då Nikka´s 10-åriga Yiochi Single Malt vann utmärkelsen ”Best och the Best” i Whisky Magazines. Redan två år senare, 2003, hade Whisky Magazine en lista på de bästa Japanska whiskeyn. Vinnaren från 2 år tidigare stod som nummer 2 och vinnare var en 21-årig whiskey från Hibiki. På senare år har det anordnats blindprovningar där det har varit blandat skotska och japanska single malt. Fascinerade är att de japanska har vid mer än ett tillfälle fått bättre resultat än de skotska. Whiskey från Japan är helt klart med i spelet vad gäller kvalitet på smak och karaktär. Det är inte så konstigt att den japanska whiskeyn är med och slåss vid sidan av skotsk. I början när produktionen i Japan startades var det ett medvetet försök i att återskapa skotsk whiskey. De japanska pionjärerna, som Taketsuru, hade noggrant studerat processen i att göra skotsk whisky. På flera ställen i Japan påminner klimatet och terrängen mycket om Skottland. Det finns en skillnad mellan Skottland och Japan. I Skottland säljs mycket whiskey som är blandad där whiskeyn kommer från flera olika destillerier som ägs av flera olika företag. I Japan är det mer vanligt att den blandade whiskey kommer från destillerier som ägs av ett och samma företag. De Japanska företagen handlar inte med varandra. Några av de saker som har gjort att japansk whisky idag är på frammarsch runt om i världen är det att Suntory och Nikka på 80-talet köpte in sig i skotska destillerier. När Nikka sedan fick det franska företaget La Maison du Whisky som importör till Europa fick de mer fäste i marknaden.