3 minute read

Irländsk whisky

Som whiskyentusiast tycker jag att det är spännande att kunna lite om olika länders whiskytradition och vad som skiljer whiskyn från olika länder åt. Här på sidan har jag tidigare skrivit om bland annat svensk whisky, och i dag har turen kommit till irländsk whisky. Precis som med svensk whisky så är det något speciellt med den irländska whiskyn. Det är som om landets skimrande, magisk aura fastnar i flaskan. Därför är Irland helt klart ett av de allra bästa länderna på whisky. Om du vill veta mer om whisky från Irland så är det här en artikel för dig – för det är nämligen precis vad jag ska berätta om här!

Olika sorters irländsk whisky

Till att börja med så gör man flera olika sorters whisky på Irland. De mest kända är ren maltwhisky, blended whiskey, pot still whiskey och Kolonndestillerad whiskey. Alla sorter tillverkas på olika sätt och skiljer sig därför från varandra. Den rena maltwhiskyn tillverkas med endast mältat korn, medan pot still whiskeyn tillreds med en blandning av omältat och mältat korn. Mältning innebär att sädesslaget i fråga utsätts för en process som gör att det bryts ned och gör sockret i säden tillgängligt för jäsning. Mältning sker i ett antal steg. Först ska säden ligga i blöt tills den börjar gro, sedan ska den torkas i en temperatur runt 100 grader. Valet mellan mältat, omältat eller en blandning mellan mältat och omältat påverkar jäsningen och destilleringen och ger slutprodukter som skiljer sig åt. Whisky på mältat korn är vad som brukar kallas för maltwhisky.

De andra två vanliga sorterna av irländsk whisky är alltså blended whiskey och kolonndestillerad whiskey. För kolonndestillerad whiskey används vete som blandas med antingen mältat eller omältat korn och majs. Även blended whisky är en blandning som vanligtvis består at grainwhisky och maltwhisky.

Rökighet i irländsk whisky

Det som utmärker irländsk whisky som mest är antagligen avsaknaden av den rökiga smaken som vanligtvis brukar förknippas med whisky. Den rökiga smaken i whisky kommer av att man under mätningen torkar malten genom att bränna torv. Det är röken från torven som fastnar i malten och sedan ger whiskyn en rökig smak. Men i Irland används vanligtvis inte torv, utan en sorts kol som inte bildar rök, så kallad antracitkol. Eftersom kolen inte bildar någon rök, så får whiskyn heller ingen röksmak. Irländsk whisky är dessutom överlag ganska mild i smaken och har en mer fruktig arom, jämfört med annan whisky.

Några prisvärda flaskor irländska whisky

För den som vill testa på irländsk whisky finns det flera bra alternativ på Systembolaget. Clontarf Classic Blend ger dig en snäll whisky med inslag av smörkola, vanilj och honung för endast 255 kronor. Det här är helt klart en riktigt bra whisky för nybörjaren som är ute efter en lite mildare whiskysort. I ungefär samma prisklass hittar vi även Tullamore Dew. Den här whiskyn är lite fruktigare och bjuder på smaker av aprikos, lavendel och päron. För den som är ute efter en lite mer spännande smakupplevelse rekommenderar jag Teeling Rum Cask 463. För 339 riksdaler får du en whisky med karaktär. Här blandas vanilj med arrak och apelsin och muscovado. Något till jul kanske?