5 minute read

En fredagskväll med en god whiskey

Det finns ingen bättre känsla än när klockan slår fyra en fredagseftermiddag och det är dags att gå hem, efter att ha avslutat ännu en arbetsvecka. Vad man gör efter jobbet på en fredagseftermiddag, varierar från person till person. Många föredrar att gå ut på krogen och ta sig en ”after work” öl och bara snacka lite skit med kollegorna, andra möter upp vänner för att även där ta något att dricka eller äta, men jag tillhör den kategorin där jag bara vill komma hem, kasta av mig skorna och göra mig redo för den stundande helgen. Väntar gör trots allt två arbetsfria dagar, två dagar där jag inte ska behöva tänka en tanke på något som har med arbete att göra utan istället måna om mig själv, min kropp och bara göra det som faller mig på.

Finsmakare

Jag kan inte påstå att jag är någon storkonsument av alkoholhaltiga drycker, snarare tvärtom. Min skada i nacken har gjort att jag tvingats använda medicin för att ibland råda bot på smärtan när den är som värst och det är aldrig någon bra idé att bland mediciner med alkohol, vilket resulterat i att min alkoholkonsumtion har mer eller mindre försvunnit och kan inte heller påstå att det är något jag saknar, så här i efterhand, speciellt inte dagen efter. Men det betyder nu inte att jag har ställt alkoholen helt och hållet på hyllan. Jag kan fortfarande avnjuta en god öl eller ett gott glas vin speciellt under sommarmånaderna när det är varmt och skönt ute och man omges av trevligt sällskap. Men också något som jag kan unna mig själv just en fredagskväll när jag kommer hem från jobbet. Och då pratar vi inte om skräp som blended whiskey med märken som Johnny Walker Gold Lable och liknande. Nä, ska det bli en liten whiskey en fredagskväll, då får det bli en fin single malt, inget annat. Det finns inget som slår en god, lagrad single malt som avnjuts framför dator, gärna rökandes en god cigarr, sittandes i min superbekväma fåtölj framför datorn så att jag kan spela några av mina favoritspel hos www.pokerstarcasino.com och www.wartune.com, eller titta på några av mina favoritserier eller om det kommit ut någon bra film på sistone på www.netflix.com. Självfallet händer det att det spelas lite musik i bakgrunden, vad annars har man Spotify till för?

Mina favoriter

Macallan Fine Oak

Mina två favoriter när det gäller single malt är märkena Glenfiddich och The Macallan och även om jag gillar dessa väldigt mycket så är jag inte villig att spendera hur mycket som helst på en god flaska whiskey. Jag nöjer mig istället med att dricka en 18-årig Macallan Fine Oak som går lös på omkring 2000 kronor, vilket i sig inte heller är billigt men på en acceptabel nivå i mina ögon. Med en väldigt liten rökighet och toner av frukt, ek, karamell samt svaga toner av lime och ingefära, är det något som jag verkligen uppskattar några droppar av en fredags- eller lördagskväll.

När det gäller det andra märket så föredrar jag Glenfiddich 21-åriga Gran Reserva. Den bjuder på riktigt goda dofter och smaker, något som jag verkligen kan rekommendera. Dessvärre finns den inte att köpa via systembolaget så det blir till att handla när man är utomlands. Priset för en flaska går lös på runt £120 vilket motsvarar runt 1300 kronor. Men bara för att det är en single malt behöver det inte kosta dig skjortan, det finns gott om andra goda alternativ till betydligt humanare priser, med flaskor som går för ett par hundralappar istället för tusenlappar.

Önsketänkande

The Macallan ”M”

Att drömma har jag hört ska vara hälsosamt men samtidigt sägs det att man inte ska sikta för högt, och sikta in sig på eller drömma om att en dag få smaka på den allra dyraste single malt whiskeyn som någonsin sålts, hur stor är verkligen chansen att man skulle få chansen att göra detta? Ska jag vara ärlig är den minimal som bäst, rättare sagt föga till aldrig troligt att detta kommer att hända. Visst har jag besökt Öl- oh Whiskeymässan som gått av stapeln i Årsta, Stockholm, under de senaste åren där jag fått chansen att pröva på en mängd olika single malts, där den dyraste 2000kr per centiliter. Men för att få en centiliter av den dyraste whiskeyn som någonsin sålts,  The Macallan ”M” som gick under klubban för $630,000, motsvarande strax över fem miljoner kronor med dagens valutakurs, när den såldes på auktionshuset Sotherby´s under 2014, då skulle denna 700cl flaska med andra ord kosta 7200kr per centiliter, för att köparen bara skulle gå jämt upp. Skulle den säljas på Öl- och whiskeymässan, då hade priset nog garanterat landat på väl över 10 000 kronor per centiliter och det är betydligt mer än vad jag skulle ha råd att betala, hur mycket jag än skulle vilja prova denna gudarnas dryck.