3 minute read

En brasa, en whisky och en bok

Det är något speciellt med kombinationen brasa, whisky, bok. Att sitta i en skön fåtölj framför en öppen eld och läsa en spännande bok samtidigt som man smuttar på en fin whisky ger en alldeles unik känsla. Lukten av eld och papper höjer whiskyn till nya nivåer. En klassiker tillsammans med en gammal, lagrad whisky är såväl kultur som historia. I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om denna fantastiska kombination och ge lite tips på hur den här magiska stunden kan bli ännu lite bättre.

För den som är sugen på ett glas whisky gäller det alltid att hitta den rätta stämningen. Whisky är inget man bara dricker hur som helst. Det är en elegant dryck som kräver finess. Att kombinera whiskyn med en brasa och en bra bok är alltid ett steg i rätt riktning, men vilka platser är egentligen de bästa att tända den där brasan på? Jag har tre favoritställen som jag ska dela med mig av i den här artikeln! (Givetvis kan man själv äga alla dessa ställen, men man kan hyra!)

Fjällstuga för perfekt harmoni

Den självklara favoriten är såklart fjällstugan. Om man åker upp till de svenska fjällen, till exempel Lofsdalen, och hyr en fjällstuga så kan man njuta av de snötäckta fjällen på dagen. Man kan åka skidor, skoter eller bara promenera runt i det härliga landskapet. På kvällen när mörkret faller och man kommer hem och är lite skön i kroppen så är det äntligen dags att tända en brasa. Då häller man även upp ett glas whisky och plockar fram den där spännande romanen som man håller på att läsa. Läs några rader, lyssna på brasan som sprakar, och blicka ut över fjällen som lyses upp av ljusen i de små stugorna. Det här är ett recept som inte kan misslyckas.

Whisky på Västkusten

Nästa framgångsrecept kommer från Västkusten och skärgården. Jag ska inte vara för specifik, för var som helst i skärgården fungerar fint. Hyr en stuga och ägna några dagar vid havet. På dagarna kan man åka ut och fiska eller bara vandra runt i de små samhällena. En sak är i alla fall säker: när du kommer hem efter en dag på sjön (kanske med nyfångad makrill som du steker till middag) så går ingenting upp emot att korka upp en flaska whisky, tända den öppna spisen och slappna av med något mästerverk från kända författare i händerna.

Mystik i de värmländska skogarna

Sist men inte minst: en stuga i den värmländska urskogen. Att hyra en liten stuga mitt ute i den djupa skogen i Värmland har en unik charm. Upptäck vildmarken, bada i en vacker sjö eller bege dig ut på viltsafari. Vad du än väljer så finns det bara ett val när du kommer hem på kvällen: tänd en eld, plocka fram ett glas whisky och slå dig ned med din favoritbok. När du befinner dig i Värmland borde du dessutom passa på att läsa svenska texter som är skrivna här. Från de värmländska skogarna kommer bland annat både Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Här passar det alltså att dra fram någon av Lagerlöfs mystiska berättelser eller Frödings drömlika dikter. På så vis hittar du verkligen rätt stämning! Given succé.