3 minute read

Dyraste whiskey som någonsin sålts – Del 4

Då var vi framme vid höjdpunkten i detta fyrdelade blogginlägg, där jag skriver om världens dyraste whiskyflaskor som någonsin gått under klubban. För att ens komma in på denna topp 10 lista krävdes det ett pris på $35 000 eller 318 000 kronor omräknat med dagens valutakurs. Jag har dock valt att inte ta med två flaskor även om priset på dessa landade på en respektive sju miljoner dollar. Orsaken bakom detta var att ena hade en flaska som var besmyckad med diamanter vilket pressade upp priset och den andra helt enkelt var ett aprilskämt.

Jag har skrivit om märken som Glenfiddich, Dalmore, Macallan tillsammans med några andra märken. Två av de tre sista flaskorna i denna lista kommer från just Macallan men först ut har vi en 50 årig whiskey från märket Yamazaki.

Yamazaki 50 Year Old – Pris $133,999

Den tredje dyraste flaskan whisky som sålts är en Yamazaki 50-årig whisky från tillverkaren Suntory i Japan. Detta är Japans äldsta och mest aktade destilleri där Yamazaki Whisky är företagets flaggskepp inom single malt. Företaget uppger att denna whisky har flera lager av smak och doft, att drycken har en delikat smak som ger en minnesvärd upplevelse efter att den druckits. Denna whiskey finns i flera olika årgångar, utöver denna 50-åriga version. Företaget erbjuder också en 25-årig, 18- och 12-årig, för dem som kanske inte kan eller känner för att spendera över $130 000 för en flaska.

The Macallan 64 Years Old in Lalique Cire Perdue 1946 – Pris $460,000

Har du strax under 4,2 miljoner kronor då hade du kunnat köpa denna 64-åriga single malt från Macallan. Det är till dags datum den nästdyraste whiskyn som sålts. Denna whisky tappades på flaska för att fira René Laliques 150-åriga jubileum. Lalique var grundaren av ett av de mer respekterade kristalltillverkare i världen och denna whisky tappades således också i en exklusive och enastående kristallkaraff. Detta var inte bara en whisky utan också ett konstverk.

Karaffen gick under klubban på anrika auktionsbolaget Sothebys den 15 november, 2010 och där slutpriset landade på massiva $460 000 vilket omräknad till svenska kronor, med dagens valutakurs, innebär ett pris på strax under 4,2 miljoner kronor. Precis som den Glenfiddich som innehar 4:e platsen i denna lista så gick även intäkterna från denna auktion till välgörande ändamål, här med fokus på rent vatten och att förse personer runt om i världen med möjligheten att få denna livsviktiga dryck.

The Macallan “M” – Pris $628,205

Då var vi framme vid förstaplatsen på denna lista, den dyraste whiskyn som någonsin sålts, fick ett slutpris på $630 000 när den auktionerades ut, även den på Sothebys, men då från deras Hong Kong kontor, under 2014. Räknar vi om detta till svenska kronor så betalade alltså någon 5,7 miljoner kronor, för en enda flaska whisky. Personen i fråga måste verkligen gilla denna exklusiva dryck.

Det tog 17 hantverkare som vardera arbetade runt 50 timmar för att skapa denna utsökta karaff, som drycken tappats i, en karaff som går under namnet “Constantine”, döpt efter den romerska kejsaren. Över 40 karaffer tillverkades och förstördes på grund av mindre problem, innan man till sist blev nöjd med resultatet.

Själva whiskyn togs fram genom att blanda sju olika tunnor med whisky som var lagrat allt från 25 till 75 år. Drycken bjöd på toner som gröna äpplen, russin, kanel och lätt rökig.