3 minute read

Dyraste whiskey som någonsin sålts – Del 3

Detta blir mitt fjärde inlägg i denna blogg. I den första delen gick jag igenom lite av vad whisky är samt dess tillverkningsprocess. I andra och tredje delen tittade jag på en rad olika flaskor som finns med i listan över de tio dyraste whiskyflaskorna som någonsin sålts med Dalmore Selene 1951 på tiondeplats, Balvenie 1962 på niondeplats, Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson 1942 på åttondeplats, Glenfiddich 1937 på sjundeplats följt av The Macallan 1926 på sjätteplats vilket krävde ett pris på $75 000 för att ta denna placering. Här nedan tänkte jag nu ta en närmare titt på platserna fem och fyra och för att sidan avsluta denna serie med ett femte och sista inlägg kring ämnet, där vi tar en närmare titt på de tre dyraste whiskyflaskorna som någonsin sålts.

5. Springbank 50 Year Old 1919 – Pris $78,000

Större delen av alla de dyra whiskey flaskorna som finns ute på marknaden idag finns i privat ägo eller säljs genom privata auktioner. Väldig få finns tillgängliga för vem som helst att köpa men detta gäller faktiskt inte denna 50-åriga flaska från Springbank som går under namnet Springbank 50 Year Old 1919. Denna kan faktiskt hittas till försäljning online men funderar ni på att köpa då måste ni skynda er. Det tillverkades endast 24 flaskor av denna magnifika dryck vilket också bidrar till det höga priset, där den senaste sålda flaskan gick för $78 000 vilket omvandlat till kronor med dagens valutakurs innebär ett pris på ganska exakt 700 000 kronor. Det finns en flaska som i skrivandes stund säljs via Ebay i Österrike. Detta är dock en miniatyrflaska som bar innehåller 5 cl. Nuvarande bud för denna lilla flaska ligger på hela 9700 euro eller 91 000 kronor.

Under en period fanns just denna whiskey listad i Guinness rekordbok som den dyraste whiskey i världen. Men det var då, idag mäktar den ”bara” med en fjärdeplats i listan över dyrast whiskey som någonsin sålts.

4. Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve 1955 – Pris $94,000

En fjärde dyraste whiskyflaskan som någonsin sålts gick under klubban för $94 000 i en välgörenhetsauktion i New York i mars, 2012. Då det var en välgörenhetsauktion, så landade slutpriset säkerligen något högre än vad flaskan egentligen var värd. Men då det endast producerades elva flaskor av denna whisky så är det en väldigt sällsynt flaska, och självfallet bidrog även detta till det höga priset.

En som tidigare fått chansen att prova på denna whiskey beskrev den som en guldfärgad whiskey med en oerhört lätt och mild smak. Man kunde ana smaker av päron, ljung och hö. Dessa elva flaskor producerades av en 46-åring from Atlanta vid namn Mahesh Patel. Dessa elva flaskor fick bära namnet av den då äldste levande människan i Skottland och var alla öronmärkta för välgörande ändamål.

Detta är den nästsista delen i denna serie. I nästa inlägg tar jag mig en titt på de tre sista flaskorna på listan, de tre dyraste av alla. Ni kommer inte tro vad folk är villiga att betala för denna ädla dryck.