3 minute read

Dyraste whiskey som någonsin sålts – Del 2

Detta blir mitt tredje inlägg i denna blogg. I den första delen gick jag igenom lite av vad whisky är samt dess tillverkningsprocess. I andra delen tittade jag på två av de flaskor som finns med i listan över de tio dyraste whiskyflaskorna som någonsin sålts med Dalmore Selene 1951 på tiondeplats följt av Balvenie 1962 på niondeplats. Här nedan kommer jag fortsätta nedräkningen av denna lista.

8. Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson 1942 – $58,000

Dalmore Distillery grundades av Alexander Matheson under 1839. Genom att hedra grundaren valde man att tappa en flaska med hans namn kopplat till den. Totalt tappade man tio flaskor av denna årgång men bara en av dem fick bära hans namn. Flaskan såldes sedan på auktion där den inbringade $58 000. Vem köparen blev är inte känt men det sägs att han öppnade och drack den med sina närmaste vänner. Det måste vara riktigt goda vänner om man väljer att öppna och dela med sig av en flaska whisky som kostat köparen över en halv miljon kronor!

7. Glenfiddich 1937 – $71,000

Den sjunde dyraste flaskan whisky som sålts är en flaska från det kända varumärket Glenfiddich. Flaskan i fråga är en Glenfiddich 1937 Rare Collection single malt. Totalt tappades 61 flaskor under 2001, av denna då 64-åriga whisky. Alla flaskor såldes på auktion. Ett visst antal av flaskorna uppges ska vara urdruckna men majoriteten av dem finns fortfarande kvar. En av dessa såldes elva år efter att den tappats, under 2012 och inbringade då $71 000 på auktion vilket gör att den intar den sjundeplatsen i denna exklusiva lista. Omräknat till kronor innebär detta ett pris på 653 000 omräknat med dagens valutakurs.

6. The Macallan 1926 – $75,000

På sjätteplats i listan hittar vi den första flaskan från Macallan, den första av tre. Den som intar den sjätteplatsen är The Macallan 1926. Whiskyn destillerades under 1926 och när den släpptes såldes en flaska på auktion för $54 000. Året därpå såldes det ännu en, och priset då uppgavs ha landat på hela $75 000, motsvarande 690 000 kronor med dagens valutakurs.

En whiskey håller sig längre än vin och The Macallan uppges hålla sig längre än någon annan whisky. Denna malt i synnerhet, har förmågan att lagras på fat i över 50 år eller längre, om man så önskar.

Denna årgång från 1926 tappades på flaska för hand. Drycken har fått varken tillsatser eller vatten vilket gör att den mörka färgen kommer från den långa lagringen på ekfat. Just denna tappning är också ofiltrerad, vilket gör att den bibehållit många karaktärer från den ursprungliga destillationen.

Detta är också som sagt en av tre flaskor från Macallan, som finns med på denna topp tio lista. Även om denna kostade 690 000 kronor så är den långt ifrån den dyraste av alla Macallan. Övriga två flaskor på listan innehar de två översta placeringarna i listan, med häpnadsväckande slutpriser. Den som ville köpa någon av dessa två var tvungen att lägga ut miljontals kronor för en enda flaska.