3 minute read

Dyraste whiskey som någonsin sålts – Del 1

En av de mest populära alkoholhaltiga dryckerna som konsumeras runt om i världen är whiskey. Vilken typ av whiskey som dricks beror lite på vart i världen man befinner sig, men en sak är säkert, den absolut bästa och finaste whiskeyn som går att köpa är en så kallad single malt whiskey. Det som får denna att skilja sig från mängden är att den tillverkas helt och hållet på korn, genom ett enda destilleri. De element som används är vatten, mältat korn och jäst. Processen att tillverka denna typ av whiskey är dyr och tar betydligt längre tid, jämfört med grainwhisky. Grain tillverkas i stora satser och en producent kan exempelvis pumpa ut 20 miljoner liter per år. Under motsvarande period skulle samma producent endast vara kapabel att tillverka 1-1,5 miljoner single malt. Det är också därför som denna typ av whisky är så pass mycket dyrare än övriga.

Dyraste whiskeyn i världen

Som jag nämnde så är producenterna av whiskey ytterst begränsade när det gäller tillverkning av single malt, något som gör att priset trissa upp. Detta kan man också se om man tar en titt på några av dom dyraste whiskyflaskorna som någonsin sålts. Hela topplistan består av inget annat än single malt whiskey. Här nedan tänkte jag börja lista tio av dom dyraste flaskorna som någonsin sålts, med start från nummer 10

10. Dalmore Selene 1951 – $35,000

På plats nummer tio i listan över dyraste whiskey som någonsin salts hittar vi Dalmore Selene 1951, som när den släpptes var en 58-årig whiskey. Det tillverkades endast 30 flaskor av denna skottska höglandswhisky.

Dom som haft turen att få dricka denna beskriver den som en gudomlig dryck med toner av lime, grapefrukt och mandarin. Priser per flaska, när den släpptes, låg då på $35 000, ett pris som idag är betydligt högre. Detta är en av totalt två Dalmore flaskor som finns med på denna tio-i-topp lista, med nästa flaska på åttonde plats.

9. Balvenie 50-årig från 1962 – $42,000

Den nionde dyraste whiskeyn är The Balvenie 1962, en whisky som efter 50 års lagring tappades på flaska under 2012. Totalt producerades 88 flaskor av denna whiskey, med rötter från Speyside i Skottland. Detta företag har rötter tillbaka till 1886 och startades då på Balvenie Castle i Skottland, därav namnet. David Stewart, mannen bakom Balvenie 1962, började jobba på detta destilleri och där han är arbetsam än idag, vilket gör honom till en av de som jobbat längst inom denna industri. Hans tillvägagångssätt inom mogningsprocessen har lagt grund för processer som många av världens whiskytillverkare använder idag. Han var också en av de första producenterna som använde sig av sherryfat för att lagra sin whisky.

Detta är den enda flaskan från Balvenie som finns med på denna listan, en lista som domineras av två andra kända varumärken, först och främst The Macallan som har inte mindre än tre flaskor och Glenfiddisch som har två flaskor med på listan. Man skulle kunna säga att Macallan har fyra flaskor, om man även inkluderar deras 50-åriga whisky, som när den släpptes såldes för $32 000, bara $3000 mindre än Dalmore Selene 1951.