3 minute read

Drinkar med whisky, del 3

Så, då har det blivit dags för det sista delen i serien om whiskydrinkar. Om man är en riktig whiskyentusiast så vet man att det inte är något negativt att blanda sin fina whisky i drinkar. Det är heller inte slöseri att använda fin whisky i drinkarna. Tvärtom: ju finare och godare whisky, desto godare drinkar. Den fina och lagrade whiskyn har dessutom ett bredare spektrum av smaker som får chansen att träda fram när man späder ut drycken. Att blanda drinkar med whisky är ett bra sätt att utforska whiskyn spännande värld vidare. I den senaste artikeln skrev jag om min favoritdryck, nämligen whisky sour. I dag ska vi fortsätta med ytterligare en klassiker: Old Fashioned!

Old Fashioned

Har du kvar lite sockerlag från receptet i den förra artikeln då vi blandade whisky sour? Bra, för vi behöver nämligen sockerlag även nu när vi ska blanda Old Fashioned. Återigen gör vi drinkar för fyra personer, och då behövs ungefär 3 ml sockerlag. Har du slut på sockerlag så kan du gå tillbaka till del två i serien och läsa om hur du gör ditt eget sockerlag där.

Dessutom behöver du såklart en god whisky. Återigen: om du använder en riktigt god whisky, så kommer du att få en riktigt god drink. Men om du använder en billig whisky av sämre kvalitet så kommer resultatet inte att bli lika bra. Vilken whisky du använder spelar roll. Whiskyn är en avgörande del av de smaker som blandas. Folk som tror att ”det spelar ingen roll vilken whisky du använder när du ändå blandar ut den i drinkar” vet inte vad de pratar om. Det har betydelse. Speciellt om du är en whiskyentusiast som är van vid finare smaker.

Övriga ingredienser

Förutom whisky och sockerlag behöver du även Angostura bitter, sodavatten (gärna med inslag av apelsin) samt apelsin och apelsinzest (apelsinskal). När du har införskaffat alla dessa ingredienser är det bara att börja blanda. Beroende på hur stor din cocktailshaker är så kan du behöva blanda i två omgångar. För varje omgång blandar du tolv cl whisky tillsammans med några stänkar (ungefär 1 till 2 cl Angostura brukar vara lagom). Du ska även blanda i hälften av sockerlaget. Blanda sedan i shakern. Addera därefter 2 till 3 cl sodavatten. Eftersom det är kolsyra i sodavattnet ska du bara röra om försiktigt i blandningen efter att du hällt i sodavattnet.

Garnera och servera

Häll över det hela i glas (återigen rekommenderar jag stilfulla och moderna tumblerglas som ger drinken lite karaktär). Slutligen brukar jag pressa en apelsin över glasen. Men inte för mycket, det brukar räcka med någon tesked i varme glas. Om du vill ska kan du även droppa i några bitar is, men för Old Fashioned brukar jag avstå från just isen. Jag tycker att den här drinken inte ska vara alltför kall – dessutom vill jag att den ska ha ganska starka smaker och då passar det inte att den blir utspädd när isen smälter. Längst upp placerar du slutligen apelsinzesten och sedan är det bara att servera!