3 minute read

Drinkar med whisky, del 2

Då har det blivit dags för den andra delen i den här artikelserien på temat drinkar med whisky. Som vi diskuterade i den först artikeln finns det en hel del fördelar med att späda ut sin whisky genom att blanda den i drinkar ibland. För och främst kan man få en mildare smakupplevelse som är snällare för halsen och promillehalten – även om du ska dricka mycket så slipper du få ont i halsen eller bli allt för full. Genom att späda ut whiskyn så lockar du även fram andra smaker. Då kan du urskilja nyanser som tidigare trängts undan av mer dominanta smaker. Om man verkligen vill utforska sin whiskys hela register så gäller det alltså att dricka den på olika sätt! I den här delen ska vi kika på lite olika drinkrecept!

Whisky Sour

Det första drinken som jag tänkte prata om är såklart whisky sour. Det här är en antagligen den mest populära whiskydrinken – och det är även min egen favorit. Den lämpar sig till alla tillfällen. Den är en sorts kombination av två världar: samtidigt som den är en utblandad drink, så behåller den whiskyn sofistikerade drag. För att blanda en god whisky sour behöver du naturligtvis först och främst en riktigt god whisky. Vissa kanske tänker att man inte ska ”slösa” en bra whisky på en drink, men egentligen är det tvärtom. Om du använder en bra whisky som finns det mer dolda smaker som kommer att träda fram i drinken. En god whiskydrink kräver en god whisky.

Andra ingredienser

Förutom whisky så behöver du även citron och sockerlag. Sockerlaget kan du göra själv med vatten och socker. Då blandar du lika mycket vatten och socker, förslagsvis 2 till 3 dl av både socker och vatten, i en kastrull och värmer blandningen tills sockret är helt upplöst. Därefter låter du det svalna. Citron ska du använda både till garnering och i själva drinken. För en drink behöver du cirka 2 cl citronjuice, så om du ska göra till fyra personer så behöver du ungefär 8 cl. Pressa citroner tills du har lyckats få ut så mycket juice. Sedan skär du några skivor av den citron som är över.

Bland drinken

För varje drink ska du även ha 1 till 2 cl sockerlag, beroende på hur mycket du vill späda ut whiskyn. Men det är allt som behövs. Blanda sedan whiskyn (en fyra eller sexa för varje drink) tillsammans med citronjuicen och sockerlaget i en cocktailshaker. Skaka en stund och häll sedan upp i glas. För whisky sour brukar jag rekommendera tumblerglas av lite finare slag. De passar för whisky men ger också en lite ”uppiffad” och modern look till din drink. När du har hällt upp de färdigblandade drinkarna i glaset kan du välja att ha i lite is för att kyla ned drinken. Själv tycker jag att is passar bra i whisky sour, men det går såklart även bra att skippa.

Nu återstår bara att dekorera ditt mästerverk. Om du har det hemma så kan du slänga i en bit mynta, annars räcker det gott och väl med en skiva citron på glasets kant. Servera och njut!