3 minute read

Drinkar med whisky, del 1

Välkomna till den här artikelserien som ska handlar om drinkar med whisky. Jag har gått och funderat ett tag över att skriva några artiklar om just det här temat, och har det alltså blivit dags att dra igång. I tre delar ska jag vända och vrida på det här med att blanda drinkar med whisky. Jag ska även presentera några mina favoritdrinkar som blandas med just whisky. För oavsett hur mycket man älskar ren whisky, så kan det vara gott att blanda ut den ibland. Att alltid ricka sin whisky rent kan bli lite mycket – men genom att blanda whiskyn med annat så kan man variera smakerna och späda ut whiskyn så att de inte blir så stark, men samtidigt behålla den där goda smaken av whisky! Mer om detta nedan.

Smakerna

Den kanske främsta anledningen till att jag ofta blandar drinkar med den whisky som jag har hemma i barskåpet är för att jag tycker om att variera smakerna. Även om jag har ett bra lager med flera olike sorters whisky med en mängd olika smaknyanser, så kan det ibland bli lite enformigt att dricka whiskyn ren. Samtidigt så är whisky min favorit; jag tycker inte speciellt mycket om andra spritsorter, och därför är det naturligt att jag blandar mina drinkar med whisky, och inte till exempel vodka eller rom som annars är populärt. Jag vill inte bli utan whiskysmaken helt, bara bryta av den med andra smaknyanser.

När man blandar drinkar tenderar resultatet också att bli lite väl sött för min smak. Men med lite whisky i så brukar det här problemet lösa sig. En lite rökig whisky i drinken dämpar det söta och lyfter fram andra smaker. En drink med whisky blir lite mer vuxen om man säger så. Samtidigt kan ingredienserna i whiskyn locka fram nya toner hos whiskyn – ner den blandas ut träder andra smaker fram som man inte kände tidigare. Nya nyanser blir möjliga att urskilja när whiskyn inte bränner lika mycket i munnen. Att tro att det skulle vara mesigt att blanda ut sin whisky, eller att det skulle vara att ”förstöra” whiskyn, är alltså helt fel. Att blanda drinkar med whisky är bara ett sätt att utforska whiskyn ytterligare.

Styrkan

Samtidigt kan det ha andra fördelar att blanda ut whiskyn. Om du ska på en lite mer festlig tillställning, till exempel ett nyårsfirande eller någons födelsedagsfest, så kanske du planerar att dricka till en del. Visst kan man välja öl, cider eller vin, men en riktig whiskyälskare väljer såklart whisky. Det kan dock bli lite tungt att dricka mycket ren whisky … då kan det vara bra att istället blanda lite olika drinkar. Då kan du variera smakerna under kvällen. Det blir dessutom lite mildare för halsen. Dessutom kan det vara lite enklare att kontrollera promillehalten om man dricker drinkar istället för att hälla i sig ren whisky. Annars tenderar man att få i sig kanske stora mängder alkohol, och ganska lite vatten, med allt skålande. Att blanda drinkar med whiskyn kan helt enkelt leda till en mer lyckad partykväll!