3 minute read

De mest kända sorters Whiskey

När man tänker på whiskey tänker man på Skottland och skotsk whiskey. Men även Sverige har haft en egen whiskyframställning. 1999 grundades den prisbelönta Mackmyra whiskey. Det har till och med utsetts till European Whiskey of the Year i Whiskey Bible från 2011.

I Storbritannien finns det många stränga regler om hur man gör sin whiskey. Enligt brittisk lagstiftning måste skotsk whiskey åldras i ekfat i minst 3 år eller längre. Lagringen ska ha skett i Skottland naturligtvis. Och det måste finnas en alkoholhalt av 40% eller högre. Men över hela världen finns det också en hel del regler för hur man producerar whisky. Whiskey måste åldras i träfat, helst av ek. Åldringstid är bara tiden det har varit i ekfat efter destillation och före buteljering. Man räknar inte tiden whiskey är i flaskan.

Maltwhisky är gjort av mältat korn medan grainwhisky  är gjort av andra typ av spannmål. Single malt whiskey är tillverkad av en mäsk som bara använder ett malt säd. Blended malt whiskey är en blandning av Single malt whiskey från olika destillerier. Blended whiskey är gjord av en blandning av olika typer av whiskey där producenterna kombinerar grainwhisky och maltwhisky för att få en speciell smak.

Kända exemplar

Dewars White Label Blend är en klassisk gammal skotsk whiskey. White Label Blend är en kombination av nästan 40 olika whiskey i blandningen. Det smakar av vanilj, karamell, rök, honung och ek. Företaget grundades 1846 av John Dewar i Perth, Skottland. Dewars Scotch whiskey har vunnit mer än 500 medaljer i internationella tävlingar.

Kända exemplar
Kända exemplar

The Famous Grouse Blended Scotch Whiskey är en av Skottlands mest populära skotsk whiskey. Den har en något rökig, kryddig smak med en lätt sötma. Blandningen skapades speciellt för en formell middag med drottning Victoria. Företaget bakom The Famous Grouse sedan blev utnämnda till hovleverantör tack vare deras produkter hög kvalitet. Buchanans Scotch whiskey också är gjort i Skottland men är mycket populär i både Nord- och Sydamerika för sin kryddig, fruktig smak. År 1898 utnämndes företagets grundare James Buchanan till hovleverantör för sin whiskey.

Amerikansk whiskey

Jack Daniels är ett ikoniskt Amerikanskt märke som produceras i Amerikansk delstaten Tennessee. Trots att Jack Daniels är den mest sålda amerikanska whisky i världen, får man inte köpa den i Moore County, Tennessee. I det länet är det olagligt att sälja eller servera alkohol i butiker och restauranger. Destilleriet har ett besökscentrum för turister sedan 2000. Dessutom finns det också guidade turer i destilleriet flera gånger om dagen. Det går bra för Jack Daniels och företaget planerar en stor expansion under de närmaste åren.

Amerikansk whiskey
Amerikansk whiskey

Jim Beam Bourbon whiskey är en annan klassisk Amerikansk whiskey som kommer från delstaten Kentucky. Familjen Beam har producerat den berömda Kentucky bourbon whiskey sedan 1790-talet. Och trots att varumärket Jim Beam nu ägs av ett japanskt företag destilleras whiskey fortfarande i Kentucky. Jim Beam åldras i nya, förkolnade amerikanska vita ekfat i minst 2 år. Liksom med Jack Daniels erbjuder Jim Beam också guidade turer i destilleriet för allmänheten. Wild Turkey Bourbon whiskey är en välkänd bourbon som smakar av ek, honung och kryddor. Det produceras också i Kentucky och destilleriet är en del av American Whiskey Trail med guidade turer för besökare.