3 minute read

Bourbon

Bourbon är en amerikansk whiskey som framställs av majs. Borboun har blivit destillerat sedan 1700-talet och namnet Bourbon började användas på 1870-talet i Kentucky. Bourbonwhisky står för ungefär två tredjedelar av den destillerade spriten som exporteras från USA.

Historia

Det var på 1700-talet whiskey tog sig med bosättare till Kentucky från i första hand Skottland och Irland. Under samma tidsperiod kom det bosättare från andra platser i Europa och även de tog med sig whiskey men inte i samma skala När det kommer till hur Bourbon kom till finns det inte mycket dokumenterad historia. Däremot finns det många sägner och påståenden, vissa mer trovärdiga än andra. En av de vanligaste historierna om hur Bourbon kom till handlar om Elijah Craig, en baptistminister och destillatör. Han sägs vara den första som lagrade whiskeyn i förkolnade ekfat. De som ger Bourbon dess rödaktiga färg och distinkta smak. Den första som sägs ha märkt sin produkt med just namnet Bourbon var Jacob Spears. Sannolikt var det inte en enda uppfinnare av Bourbon utan en mängd olika som till slut kom fram till slutprodukten som vi köper idag. En annan historia om hur namnet Bourbon börjar användas är den om att whiskeyn namngavs efter den hamn som Kentucky whiskey såldes till ett bättre pris än fransk konjak, Bourbon Street i New York. En annan historia om hur namnet kom till är att det gamla området Old Bourbon, en del av det östra Kentucky, och som var ursprunget till whiskeysorten. Här tillverkades mycket majsbaserad whiskey under tidigt 1800-tal och på faten var namnet Old Bourbon märkt som tillverkningsort. Det var här den första majsbaserade whiskeyn dracks och kom naturligt att få namnet Bourbon.

Från 1919 och 95 år framåt rådde ett förbud mot att destillera whiskey i Kentucky. Det var inte förrän 2014 som ett litet destilleri öppnades i Kentucky igen. Innan förbudet fanns det många väl fungerande destillerier i området. Det enda som var tillåtet att destillera under förbudet var medicinsk whiskey och för det krävdes tillstånd. De enda destillerierna som hade tillstånd var Brown-Foreman Distillery i Frankfort, James Thompson och Brothers, Schenley Distillery (dagens Buffalo Trace Distillery) och A. Ph. Stitzel Distillery. Förbudet var såklart förödande för hela Bourbonindustrin. Många destillerier fick stänga när de inte fick tillstånd för att producera medicinsk whiskey.  En kongress beslutade 1964 att bourbon whiskey endast får kallas bourbon om den är tillverkad i USA. Detta efter det börjat importeras whiskey från Storbritannien som de kallade Bourbon Whiskey.På senare år har Bourbon och Tennesse Whisky haft en bra tillväxt och ökat mycket i popularitet. Tennesse whiskey uppfyller kraven för att få kallas bourbon. De viktigaste marknaderna för export när det kommer till dessa whiskeysorter är Kanada, Storbritannien, Tyskland, Australien och Frankrike. Förutom populariteten har även lagar, handelsavtal, minskning av avgifter varit faktorer som har påverkat den ökade försäljningen. De lagliga kraven för att få kallas bourbon skiljer sig från land till land, men de flesta länder har kravet att whiskeyn ska vara producerad i USA gemensamt. För att få märka whiskeyn med bourbon inom EU är det inte samma krav som i USA som gäller.