Australiensisk whisky

3 minute read

Australiensisk whisky

När man pratar om whisky så är kanske inte Australien det land man först tänker på men faktum är att Australien har flera fantastiska destillerier som tillverkar faktiskt en av världens bästa whisky. Australiensisk whisky har blivit alltmer populär på sistone och det finns en hel del olika destillerier att välja mellan.

Tasmanien toppar i antal destillerier

Whisky i Australien är något relativt nytt som beror på flera olika faktorer. På 1800-talet fanns det faktiskt några enstaka destillerier men alla la ner med tiden. 1992 ansökte en man om licens för att destillera i området Tasmanien, denna man var Bill Lark och ses idag som en pionjär inom australiensisk whisky och var den man som egentligen satte igång en hel whiskyindustri i landet där nedan.

Efter att ha fått igenom sin licens öppnade han två år senare sitt första destilleri, Tasmanian Distillery. Resten är historia. Tasmanian Distillery tillverkar en whisky vid namn Sullivans Cove som 2014 vann det mycket prestigefulla priset Worlds Best Single Malt och detta var första gången ett land förutom Irland eller Japan tog hem priset vilket visar på den enorma kvaliteten som den australiensk whisky faktiskt står för. Detta ökande naturligtvis intresset över hela världen för destillerier fån Australien och allt fler olika whisky har vunnit fler olika priser världen över. Australien är det främst området Tasmanien som ar destillerier och det har med den passande miljön, naturen och det vattenrika området att göra. Idag finns det ca 20 olika destillerier och fler lär det bli. Jämfört med länder som USA eller Irland så tillverkar inte dem australiensiska destillerierna samma mängd whisky med det ökade intresset så har även tillverkarna börjat att producera alltmer whisky för att kunna tillgodose alla älskare av whisky.

Förutom Tasmanien så hittar man destillerier i områdena Queensland, Victoria, New South Wales och Western Australia. Några av Australiens absolut största tillverkare är Tasmanien Distillery, Great Southern Distilling Company. Något som ska tillägas är att den nästan enbart tillverkas Single malt whisky i Australien. Största exporten går till USA men också Europa och Japan. Systembolaget i Sverige har börjat ta in fler olika whisky från Australien, dock skulle man gärna vilja se fler olika alternativ från dem australiensiska tillverkarna. Något som talar emot whiskyindustrin i Australien är faktumet landets klimat.

Sommaren och hösten 2019 var ett katastrofalt dör Australien med bränder över hela landet vilket naturligtvis påverkade whiskyindustrin negativt och fler bränder lär det bli. Oavsett vad så är Australien ett land att räkna med när det kommer till whisky. Senast förra året så har det tillkommit fler destillerier och landets regering har gjort det enklare för personer att öppna så kallade mikro-bryggerier vilket bådar gott då fler vågar starta whiskydestillerier. I Sverige hittar man några tillverkare på Systembolaget och man har märkt att intresset för australiensisk whisky har ökat vilket förmodligen kommer gör at man kommer importera allt fler tillverkare. Australiensiska whiskytillverkare kanske inte tillverkar dem mängder whisky som exempelvis Irland gör men man kan vara säker på att man har lagt ner mycket tid och arbete på att skapa whisky av kvalitet.