3 minute read

Att laga mat med Bourbon

Bourbon är mycket mer än att bara ge lite extra piff till en efterrätt. Sett i ett större perspektiv är den väldigt mångsidig i ett kök och kan ge många rätter det där lilla extra. Faktum är att den kan ge smak åt allt från grillade räkor till en Bruschetta.

Det är viktigt att förstå att olika bourbon kommer att ge olika smak åt olika rätter. Det är viktigt att välja rätt bourbon till rätt maträtt. En bra whiskey att laga mat på är sorter där själva sprittillverkningen inte lämnat orenade rester som ger bismak åt maten.En mer rökig whiskey kan passa bättre till kött och maträtter med högre fetthalt, medan lite sötare förbättrar såsen till köttet. Den sötare whiskeyn passar också bättre desserter, sylt och gelé.  Mer kryddiga whiskey passar bättre till fruktbaserade rätter och gör krämiga och fylliga rätter mer släta.

Konsten att använda whiskey i mat.

När det kommer till att använda whiskey i mat gäller det att göra det på rätt sätt. Whiskey används inte som vin i matlagning. En enkel kötträtt kan lätt få en läcker sås med det här receptet. Först tar du ut köttet ur stekpannan och flytta den från värmen. Tillsätt ca en fjärdedels kopp bourbon i stekpannan och låt den värmas till den blir till en tjock sirap. Tillsätt en halv kopp grädde och smaksätt med salt och peppar. Det går bra att byta ut grädden mot en halv kopp lager om man vill ha få lite annat sting på den. Tillsätt lite smör för att få krämigheten i såsen. Det går att tillsätta mer bourbon efter smak. Det går att göra fantastiskt goda marinader med bourbon. Blanda whiskeyn med lite socker och tillsätt sedan sojasås och de kryddor du vill ha i marinaden. Olivolja är också bra att ha i. Lägg köttet i marinaden några timmar.Det går att göra egen tomatchutney som toppas med bourbon. Den är lätt att göra och passar utmärkt för en ostbricka. Ingredienserna är konserverade tomater, äppelcidervinäger, ingefära, farinsocker och bourbon.Det finns många fler fantastiska recept att hitta på nätet och att avsluta en måltid med en dessert toppad med bourbon räddar alla middagsbjudningar.

Konsten att använda whiskey i mat.

Hemligheten för att lyckas.

För att lyckas med bourbon i sin matlagning gäller det, precis som med vin, att välja en sort man faktiskt gillar att dricka. Smakerna tränger igenom och resultaten som önskas är mer smak.

  1. Lägg till något surt för att balansera rätten du lagar med bourbon. Djupet i bourbon balanseras upp av det sura.
  2. Bourbon påverkar tillagningstiden. Kolla noga i receptet vad som rekommenderas.
  3. Häll aldrig bourbon direkt i en stekpanna som står på värme. Den kan fatta eld som leder upp till flaskan om du håller den i handen. Ta av stekpannan från spisen och använd mätkopp.
  4. Börja med lite bourbon i rätten och smaka av. För mycket bourbon tar över smaken helt och det är bättre att börja med lite.
  5. Använd inte för lite. Se till att ta tillräckligt med whiskey för att få fram de rätta smakerna.