3 minute read

Amerikansk whisky

Det är helt klart något speciellt med amerikansk whisky. Liksom med whisky från Irland, Skottland eller Sverige så har whiskyn från Amerika en unik karaktär. Och då pratar jag inte bara om smaken. Skillnaden mellan whisky från olika länder går nämligen djupare än så – den sitter i kulturen. Whisky är en dryck som fångar tradition och historia och paketerar den i en flaska. Svensk vildmark, irländsk magi eller skotska högland – de skapar en mystisk känsla som följer med i whiskyn. Det är som om röken inte bara bär med sig smak, utan dessutom en del av landets själ. Att dricka whisky för Amerika ger en helt annan känsla än whisky från andra länder, whisky from Amerika har en smak av vilda västern.

Mer om amerikansk whisky

Men förutom smaken av vilda västern, vad utmärker egentligen den amerikanska whiskyn från whisky som kommer ifrån andra länder? Jo, det är inte helt enkelt att svara på eftersom USA är ett stort land och har en mängd olika sorters whisky. De flesta tänker dock förmodligen på bourbon när de tänker på amerikansk whisky, men amerikanske whisky är också så mycket mer än så.

Amerikanske whisky tillverkas på såväl råg och vete som korn och majs. Destilleringen sker dessutom både i enkelpanna och i kolonnpanna. Kombinationen av sädesslag och destilleringsmetod ger väldigt olika resultat. Därför skiljer sig whiskyn i USA ganska mycket åt. Ska man nämna något karaktäriserande drag så skulle det antagligen vara att amerikanske whisky tenderar att vara väldigt smakrik och att de ofta har en hyffsat hög alkoholhalt.

Bourbon

Men det går inte att prata om amerikansk whisky utan att gå närmare in på bourbon. Bourbon kommer nämligen ursprungligen från Kentucky (från just Bourbon). Och tidigare var det ett krav att endast den whisky som producerats i området fick kallas för bourbon. Numera har dock detta krav hävts. Men det finns fortfarande en rad andra krav som måste uppfyllas innan en whisky får kallas för just bourbon. För det första så ska den ha tillverkats på åtminstone över hälften majs. De resterande 49 procenten får utgöras av antingen korn, vete eller råg. När destilleringen är klar så ska drycken lagras i ekfat som har blivit kolade. Därav får den amerikanske bourbon sin brända vaniljsmak. Efter lagringen får bourbons alkoholhalt som mest uppgå till 62,5 procent. Bourbon passar utmärkt i drinkar, till exempel Old Fashioned eller Whisky Sour, vilket kan vara en av anledningarna till att bourbon blir allt mer populärt här hemma i Sverige.

Mer amerikansk whisky

Förutom bourbon finns några andra sorters whisky som är vanligt förekommande i USA. Den första är Straight Tennessee. Även i Straight Tennessee ska majs utgöra en majoritet av spannmålsgrunden. Men denna whisky blir ofta lite mildare än bourbon eftersom den filtreras innan lagring. För den som vill ha en amerikansk whisky men tycker att bourbon kan vara lite väl stark, så är alltså Straight Tennessee ett bra alternativ. Den liknar bourbon i smaken men är lite snällare. En annan vanlig whiskysort är Straight Rye. Istället för majs så använd i huvudsak råg för denna whisky. Rågen gör att Straight Rye blir lite tyngre än vanlig bourbon, men även här är smakerna liknande eftersom lagringen är densamma.